Saturday, 20 April, 2024

Μόλις 3 γιατροί στον νομό Πέλλας για τον «Οικογενειακό Γιατρό»! Πρόστιμα σε όσους δεν εγγραφούν!

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στον Νομό Πέλλας (τουλάχιστον) δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς!

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, ορθοπεδικό, Θωμά Μουμτσιδέλη: «Μέχρι στιγμής (25 Αυγούστου) έχουν εγγραφεί στο σύστημα, μόλις 3 ιδιώτες ιατροί.

Αν υποθέσουμε ότι ο κάθε ιατρός δύναται (βάση της εγκυκλίου) να έχει στη λίστα μέχρι 2.000 άτομα, και αν λάβουμε υπόψη τα πληθυσμιακά στοιχεία της τελευταίας απογραφής, που μιλούν για πληθυσμό, άνω των 100.000 κατοίκων, τότε για να εφαρμοστεί αυτός ο θεσμός, θα  πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 50 γιατροί στο σύστημα».

Από αυτό και μόνο, πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι δύσκολα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία ενός θεσμού, που υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία.

Ένα άλλο στοιχείο, που κατά την άποψη πολλών, λειτουργεί αποτρεπτικά για την συμμετοχή των γιατρών, έχει να κάνει με έναν ειδικό όρο της σύμβασης, που καλούνται να υπογράψουν… Αυτός έχει να κάνει με την… απαράδεκτη λογική, ότι όποτε κληθούν θα πρέπει να κάνουν εφημερίες στα κατά τόπους Νοσοκομεία! Στα τρωτά του συστήματος, η υποχρέωση του κάθε γιατρού, να βλέπει τους ασθενείς που έχουν εγγραφεί στη λίστα του, μόνο για 15 λεπτά της ώρας!

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν υπάρχει μαζική προσέλευση, τότε οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις και μετά τις 8 το βράδυ!!!

Πρόστιμο για τους πολίτες!

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από 1η Σεπτεμβρίου, κάθε πολίτης υποχρεούται να δηλώσει τον προσωπικό του γιατρό. Αν αυτό δεν το πράξει, τότε από 1η Οκτωβρίου, θα πληρώνει… πρόστιμο επιπλέον 10% στις συνταγές των φαρμάκων!

Το ίδιο θα ισχύσει για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές πράξεις (επιπλέον 10%).

Αν πάλι δεν έχει εγγραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου, από 1η Ιανουαρίου του 2023, το πρόστιμο αυξάνεται στο 20%, για όλα όσα προαναφέρθηκαν! Αν πάλι δεν έχει εγγραφεί, μέχρι 1η Σεπτεμβρίου του 2023, πέρα από τα πρόστιμα, δεν θα έχει προτεραιότητα για επίσκεψη σε γιατρό του Κέντρου Υγείας, σε γιατρό του Νοσοκομείου και σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΕΊΤΕ

Μπορείτε καταρχήν να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση health.gov.gr/p-rv/p.

Mπορειτε επίσης να εγγραφείτε αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ή σε προσωπικό γιατρό, έχοντας μαζί σας το ΑΜΚΑ και την ταυτότητα. Οι ανασφάλιστοι μπορούν να εγγραφούν σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Γιατροί του Νομού, με τους οποίους μιλήσαμε, εκτιμούν, ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ξεκινήσει αυτός ο θεσμός, που θεωρείται προβληματικός πριν ακόμα γεννηθεί.

“Κάποια στιγμή” όπως εκτιμούν, “θα δούνε πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, που το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην υποτιθέμενη αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης”.

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες (αλλά πληρώνονται προφανώς, όχι με τα ψίχουλα και τις δεσμεύσεις που θέλει να ορίσει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας) και η πιθανή εφαρμογή του στην Ελλάδα, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου