Thursday, 28 March, 2024

Νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα σε 6 πόλεις της Βορείου Ελλάδας – Εκτός η Πέλλα!

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη)

ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».
«Ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Στην αρχή της εισήγησης του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μια ριζοσπαστική προσπάθεια αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Μετά από πολλές δεκαετίες, συζητάμε για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για τη νέα αρχιτεκτονική των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», τόνισε και συνέχισε:
Υποσχέσεις πήραν και οι πολίτες της Πέλλας για ίδρυση ή μεταφορά Τμημάτων ΑΕΙ είτε στην Έδεσσα είτε στα Γιαννιτσά… που έμειναν υποσχέσεις και μάλιστα σιώπησαν, χωρίς καν μια εξήγηση για την εξέλιξη των (δήθεν;) ενεργειών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των συνεργειών του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Θα ψηφιστούν τα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και τα νέα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
«Σε αυτή την προοπτική, ανακοινώνουμε σήμερα τη νέα δομή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που με επίκεντρο την Μακεδονία, θα αποτελέσει τον νέο πόλο πανεπιστημιακής ζωής στην Βόρειο Ελλάδα, με κόμβους σε 6 πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Δράμα, την Κατερίνη, το Κιλκίς και θα έχει 10 Σχολές και 31 Τμήματα εκ των οποίων 8 είναι νέα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Όπως και στα εγχειρήματα που προηγήθηκαν, υπήρξαν πολύμηνες συζητήσεις στην ομάδα εργασίας που συστήθηκε, ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και στις πρυτανικές αρχές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, και της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου οι οποίες κατέληξαν σε ομόφωνο πόρισμα για την ίδρυση ενός μεγάλου Πανεπιστημίου.
Αυτή η μεθοδολογία σχεδιασμού των συνεργειών που ακολουθούμε σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την προσήλωση στις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, από τον σεβασμό στα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας και στην πίστη ότι αυτά τα τόσο σημαντικά εγχειρήματα πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινότητα ανθρώπων των ΑΕΙ που καλούνται να τα υλοποιήσουν και να τους δώσουν ζωή».
Με πληροφορίες από news247

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου