Thursday, 28 March, 2024

Νέο κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντών Γιαννιτσών για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Το ότι το θέμα δεν είναι πια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων δεν σημαίνει ότι έπαψε να υπάρχει. Το προσφυγικό κύμα (τι ουδέτερη έκφραση για τις χιλιάδες ανθρώπινες τραγωδίες!) συνεχίζεται αμείωτο. Στα νησιά, στα σύνορα, στην Ειδομένη.

Στην Ειδομένη που μας «έλαχε» προσπαθούμε κι εμείς εδώ από τα Γιαννιτσά, με τις μικρές μας δυνάμεις, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στη βαρβαρότητα. Μ’ ένα ζεστό ρούχο, μ’ ένα πιάτο φαγητό, μ’ ένα χαμόγελο… Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάμε τις αιτίες και τους αίτιους της προσφυγικής κρίσης. Κι ότι ο αγώνας στο πεδίο αυτό (ενάντια στον πόλεμο, στην υποκρισία και αναλγησία των ισχυρών, στους φράχτες των συνόρων κ.λπ.) δεν πρέπει να ενταθεί και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αλλά και χωρίς … να υποτιμούμε τις τόσο απαραίτητες για τους πρόσφυγες μικρές ανάσες στη μεγάλη πορεία τους, όπως π.χ. την ανάγκη να ξαναλειτουργήσει κανονικά ο καταυλισμός στην Ειδομένη, όπου πλέον οι συνθήκες για μια σύντομη παραμονή έχουν βελτιωθεί αρκετά, και να μη υφίστανται οι σωματικά και ψυχικά κουρασμένοι αυτοί άνθρωποι ακόμη μια ταλαιπωρία με την υποχρεωτική και πολλές φορές πολύωρη (και πάντως παράλογη) στάση 15-20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στον ανοιχτό χώρο ενός βενζινάδικου, στην παγωνιά, τη βροχή και το χιόνι, όπου δεν υπάρχει καμιά υποδομή για την παραμονή τους, δεν επιτρέπεται στις εθελοντικές οργανώσεις να τους προσφέρουν οτιδήποτε κ.λπ.. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας, στον καταυλισμό της Ειδομένης μαγειρεύει καθημερινά μια ομάδα εθελοντών μαγείρων, οπότε δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε μαγειρεμένο φαγητό εμείς, όπως κάναμε μέχρι πριν από ένα μήνα. Χρειάζονται όμως υλικά για το μαγείρεμα, δηλαδή μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, όσπρια, χυμοί ντομάτας, αυγά, λάδι, αλάτι κ.λπ.. Οι μάγειρες μάς ζήτησαν επίσης λάχανα, μπρόκολα, πατάτες, καρότα, πράσα, κρεμμύδια κ.λπ. για τις σούπες που ετοιμάζουν. Χρήσιμα ακόμη είναι τα σάντουιτς, τα κρουασάν, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, οι μπάρες δημητριακών, οι σταφίδες και οι ξηροί καρποί, τα νερά, τα γάλατα και οι χυμοί σε μικρές συσκευασίες. Τα μικρά λούτρινα παιχνίδια δίνουν χαρά στα παιδιά. Τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά είναι πάντοτε απαραίτητα. Από ρούχα χρειάζονται μόνο μπουφάν (κυρίως ανδρικά), ανδρικά παντελόνια, χοντρές μπλούζες, σκουφιά, γάντια, κάλτσες, κασκόλ και (πολλά) παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, κατάλληλα για περπάτημα).
Όποια και όποιος θέλει και μπορεί να προσφέρει κάποια από τα παραπάνω είδη (ακόμη και ένα μόνο από αυτά και στην ελάχιστη ποσότητα), μπορεί να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα: 2382024064, 2382020002, 2382022323, 6976640587, 6937408506, 6938722689, 6944189528.

Νέο κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντών Γιαννιτσών για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου