Saturday, 20 April, 2024

Να μη χαθεί και άλλη Υπηρεσία από την Πέλλα ΦΤΑΝΕΙ Όχι στη μετακίνηση – συγχώνευση του Τελωνείου Σκύδρας

Να μη χαθεί και άλλη Υπηρεσία από την Πέλλα

ΦΤΑΝΕΙ

Όχι στη μετακίνηση – συγχώνευση του Τελωνείου Σκύδρας

Σύσκεψη με αντικείμενο την παραμονή και συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Τελωνείου Σκύδρας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της δημάρχου, Κατερίνας Ιγνατιάδου.

Παρόντες ήταν οι Βουλευτές του Νομού, Ι. Σηφάκης, Χ. Σμίας και εκπρόσωπος του Γ. Καρασμάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Θ. Θεοδωρίδης, οι δύο δήμαρχοι του Νομού- Έδεσσας Δ. Γιάννου και Αλμωπίας Δ. Μπίνος, εκτός της παρούσης Κ. Ιγνατιάδου- απόντος του δημάρχου Πέλλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, η Διευθύντρια του Τελωνείου, Π. Μυστακίδου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Μ. Κανάκης και λοιποί φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το θέμα, όπως ανέφερε η κα Ιγνατιάδου είναι πως υπάρχει ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για μετεγκατάσταση και συγχώνευση του Τελωνείου Σκύδρας με αυτά της Ημαθίας και της Πιερίας, πιθανότατα στην Κουλούρα – με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την περιοχή του Κλειδίου.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε, όπως ενημέρωσε την ίδια ώρα στην Ημαθία, για να στηρίξουν οι εκεί φορείς την προοπτική εγκατάστασης των ενοποιημένων τελωνείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας στην περιοχή της Κουλούρας, εφόσον αυτό τους συμφέρει ως λύση. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο χώρος της Κουλούρας ήταν πρόταση και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων της χώρας.

Οπότε, πρέπει να κινηθούμε άμεσα και να προλάβουμε, όπως τόνισε η δήμαρχος μία τέτοια περίπτωση, διότι είναι παράλογο να συμβεί αυτό, καθώς στη Σκύδρα ο χώρος είναι ιδιωτικός, όχι ενοικιαζόμενος, για να υπάρχει επιβάρυνση εξόδων. Επιπλέον, η χημική υπηρεσία στεγάζεται εκεί και μάλιστα όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας και η αντίστοιχη της Ημαθίας μεταφέρθηκε από το Νοέμβριο του 2014 στη Σκύδρα.

«Όσον αφορά την πρόταση θεωρώ ότι είναι άτοπη διότι και στον κλάδο της κονσερβοποιίας είμαστε πρώτοι με πέντε μεγάλα εργοστάσια στην Πέλλα και η Νάουσα εξυπηρετείται από μας ενώ πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την κάθετο της Εγνατίας» υποστήριξε η δήμαρχος.

Ο κ. Θεοδωρίδης είπε μεταξύ άλλων, πως από το 2011 είχε προκληθεί αναστάτωση με το σχέδιο του οργανισμού του Χημείου του Κράτους, το οποίο τότε έκανε λόγο, για συγχώνευση των Χημείων Ημαθίας και Πέλλας, με έδρα την Ημαθία, και υποβάθμισή του από Υπηρεσία σε Τμήμα, όμως επικράτησε η άποψη ότι στο νομό Πέλλας υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο, ενώ στην Ημαθία όχι.  Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Θεοδωρίδης είναι «πως είναι δυνατόν να παίρνει η Ημαθία τέτοιες υπηρεσίες, όπως πχ τον ΕΛΓΑ και άλλες… λέγοντας ότι: «Και όταν ήμουν δήμαρχος μας πήραν και την Εγνατία. Είναι ζήτημα πιέσεων των βουλευτών προφανώς…»  κατέληξε.

Ο κ. Σηφάκης στήριξε την άποψη ότι η έδρα να είναι η Σκύδρα και πρέπει να διεκδικηθεί συνολικά η παραμονή.

Ο κ. Σμίας ισχυρίστηκε ότι είχε συναντήσεις για το θέμα και η κα Βαλαβάνη δεν είχε ιδέα και ο κ. Βερναδάκης λέει πως δεν είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει τη δικαιοδοσία «οπότε πρέπει να κατεβούμε  στην Αθήνα να το στηρίξουμε. Για μας, όχι σε σύγκριση και σχέση με τους άλλους νομούς, να θέσουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα, να μην μπλέξουμε τα πράγματα».

Ο εκπρόσωπος του κ. Καρασμάνη δήλωσε ότι θα στηρίξει την άποψη της δημοτικής αρχής και της παραμονής του Τελωνείου.

Ο δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε πως «Η Σκύδρα μας αφορά όλους . θα έπρεπε να μιλάμε για ενίσχυση και όχι για κατάργηση».

Ο δήμαρχος Αλμωπίας σημείωσε επίσης ότι μιλάμε για το Τελωνείο του νομού και πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια και επαγρύπνηση για να λυθεί το ζήτημα.

Η κ. Μυστακίδου υποστήριξε ότι είναι αδιανόητο και μόνο που το σκέφτονται ως πρόταση να γίνει συγχώνευση στην Κουλούρα που το κτίριο είναι σαν αποθήκη… «Θα ξοδευτούν σε τέτοιες εποχές χρήματα για να γίνει συνένωση και μεταφορά»;

Η άποψη όμως που κυριάρχησε ήταν ότι οι ‘’Θεσμοί’’ – όπως είπε ο κ. Σηφάκης- θέλουν την ενίσχυση και ανεξαρτητοποίηση της ΓΓ Δημοσιών Εσόδων από την πολιτεία οπότε δεν πρέπει να επαναπαυθούμε».

Όπως ανέφεραν με τη λήξη της σύσκεψης συμπερασματικά, αποφάσισαν σύσσωμοι οι φορείς που παραβρέθηκαν να μη χαθεί χρόνος και να επισκεφθούν αρχικά τη Γραμματεία Δημοσιών Εσόδων και στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας την παραμονή του Τελωνείου.

DSC00605 DSC00607 DSC00611

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου