Friday, 29 March, 2024

«Νεοφερμένο» επίδομα 300 ευρώ: Οι προϋποθέσεις είσπραξης

Ένα «νεοφερμένο» επίδομα ύψους 300 ευρώ θα δοθεί σε χιλιάδες δικαιούχους.

Το επίδομα αυτό παρέχεται για πρώτη φορά και θα καταβληθεί μέσα στο 2023.

Το «νεοφερμένο» επίδομα αποτελεί μέρος μιας σειράς αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί από τις υπηρεσίας της ΔΥΠΑ και αφορά περίπου 170 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους. Προϋπόθεση για την είσπραξη του βοηθήματος είναι η συναίνεση κάθε δικαιούχου στην κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Τι είναι το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του, την αναπηρία ή τη χρόνια πάθησή του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αποσκοπούν στην εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή εάν αυτό είναι ανέφικτο, θέσης εργασίας που προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία. Καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία και συναποφασίζεται από αυτούς.

Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται, κατά τρόπο δεσμευτικό, η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της Δ.ΥΠ.Α. και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας. Μετά από την κατάρτισή του, η Δ.ΥΠ.Α. αναζητεί και προτείνει προς τον αναζητούντα εργασία θέσεις εργασίας, προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού προς αυτόν με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Στα πρόσωπα που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, θα χορηγηθεί εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα ή χρηματική ενίσχυση από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά. Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό σύμβουλό τους.

Εξαίρεση

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς, τους οικοδόμους και τους απασχολούμενους σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα και τους εργάτες που απασχολούνται στα μηχανοκίνητα μέσα αλιείας και στα σμυριδορυχεία αντίστοιχα, που καθίστανται βραχυχρόνια άνεργοι για χρονικό διάστημα μέχρι 6 συνεχόμενους μήνες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου