Tuesday, 19 March, 2024

Ξανά τα ίδια! Μπορεί να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα αφήνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» υπογράμμισε συγκεκριμένα.
Ο καθηγητής αναφερόμενος στον κορωνοϊό δήλωσε πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Ενώ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, συμπλήρωσε ότι «Όταν υπάρχει μία πανδημία, δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι’ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».
Αναφορικά με το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Επιτροπή, είπε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά».
Σχετικά με τα γυμνάσια και τα λύκεια ενόψει του ανοίγματός τους, ο καθηγητής ανέφερε πως «Για τα γυμνάσια και τα λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».
Σχετικά με την κατάσταση στην Αττική ο κ. Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Υπάρχει μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα. Αν προκύψει το πρόβλημα, θα είναι μεγάλο».
Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ξεκαθάρισε ότι αποφασίστηκε σε άλλη επιτροπή και όχι σε αυτήν των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι είχαν πάντως εκπρόσωπο σε αυτήν.
«Δεν ήταν δικιά μας η θέση αυτή. Δεν ήταν δουλειά μας» είπε.
Τέλος, όσον αφορά στις μεταλλάξεις, προειδοποίησε καθώς η «βρετανική» -που έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας- κάνει τον ιό 50%-70% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε, όμως, ότι αντιμετωπίζεται από το εμβόλιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου