Thursday, 28 March, 2024

 ΟΓΑ: Τι αλλάζει στην καταβολή ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε πολύτεκνες οικογένειες

Εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΟΓΑ σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης και καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Με τη νέα διαδικασία, ο έλεγχος των αιτήσεων Α21 δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά

Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του διοικητή του ΟΓΑ. Ο αιτών/δικαιούχος οφείλει, μόνο εφόσον κληθεί, να αποστείλει στον ΟΓΑ, μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ ή των υπαλλήλων του δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από το δήμαρχο, τα δικαιολογητικά για τα οποία έχει ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Α21.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος ο έλεγχος αιτήσεων – φακέλου δικαιούχου (άρθρο 5):

  1. Ο έλεγχος των αιτήσεων δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά. Το δείγμα καθορίζεται με απόφαση του διοικητή του ΟΓΑ, μετά από εισήγηση του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων.
  2. Ο ΟΓΑ διενεργεί εκτεταμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους – διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων στο έντυπο Α21 από τον αιτούντα/δικαιούχο, ως προς την ακρίβεια αυτών, σε συνεργασία με οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή ή ΝΠΔΔ ή Οργανισμό ή Ίδρυμα που υποχρεούνται σε άμεση απάντηση.
  3. Στην περίπτωση που από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους προκύψει ότι τα δηλωθέντα στο έντυπο Α21, από τον αιτούντα/δικαιούχο, στοιχεία δεν συμφωνούν με τα στοιχεία του μητρώου άλλων υπηρεσιών, το αρμόδιο όργανο του ΟΓΑ εκδίδει διαπιστωτική πράξη μη χορήγησης των επιδομάτων.
  4. Το αρμόδιο όργανο χορήγησης των επιδομάτων μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στο φάκελο.
  5. Το αρμόδιο όργανο, μετά τον έλεγχο των αιτήσεων, εκδίδει διαπιστωτική πράξη χορήγησης ή μη των επιδομάτων. Η πράξη μη χορήγησης αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο με αποδεικτικό επίδοσης.
  6. Η καταβολή των επιδομάτων διενεργείται με βάση: α) Τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία, β) ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία και γ) τους ελέγχους των δικαιολογητικών.
  7. Εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του ΟΓΑ πραγματοποιούν τις απαραίτητες διορθώσεις στις αιτήσεις Α21, όπως η τροποποίηση της ημερομηνίας έναρξης ή λήξης σπουδών (η ημερομηνία λήξης σπουδών είναι η ημερομηνία ανακήρυξης πτυχιούχου και όχι η ημερομηνία ορκωμοσίας), η ημερομηνία απόκτησης ή απώλειας ιθαγένειας, η διαγραφή τέκνου, η ημερομηνία έναρξης ή διακοπής του δικαιώματος καταβολής των επιδομάτων κ.λπ., μετά από έλεγχο των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, εφόσον αυτά ζητηθούν (παρ 6, άρθρου 3). Σε περίπτωση που προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, συμψηφίζονται με τυχόν χορηγούμενα ποσά ή αναζητούνται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου