Thursday, 28 March, 2024

Οι θέσεις της ‘’Δημοτικής Ενότητας’’ για τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πέλλας 2017

Η κατάθεση προς ψήφιση του προϋπολογισμού ενός Δήμου είναι η σημαντικότερη πράξη και για το λόγο αυτό ο νομοθέτης προέβλεψε ο προϋπολογισμός να συζητείται

ψηφίζεται σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

Δυστυχώς όμως στο Δήμο Πέλλας εφαρμόζεται άλλη τακτική. Στο ίδιο συμβούλιο συζήτηση, Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός και άλλα 16 θέματα. Προφανώς και υποβαθμίζεται η σημαντική για τη λειτουργία Δήμου σημασία του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού. Ο Προϋπολογισμός, πριν φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, «περνάει» από την Οικονομική Επιτροπή. Τη σημαντικότερη επιτροπή του Δήμου.

Άλλος προϋπολογισμός μας δόθηκε εκεί, άλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Γενικά υπάρχει απαξίωση των θεσμών και σημαντική υποβάθμισή τους. Παράδειγμα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όπου δεν συμμετέχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών. Να φανταστούμε στο EUROGROUP  να μη συμμετέχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αλλά ένας απλός βουλευτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΕΣΟΔΑ: α) Κωδικός 06.00.1 «έκτακτα έσοδα» είχαν προϋπολογιστεί  6, 5 εκατ. ευρώ, βεβαιώθηκαν 1,2 εκ. Ευρώ και θα ψηφιστούν για το έτος 2017 3,3 εκατομ. ευρώ  και

β) Κωδικός 06.00.3 «εισπράξεις από Π.Ο.Ε.» είχαν προϋπολογιστεί  5,7 εκατ. Ευρώ, βεβαιώθηκαν 159 χιλιάδες Ευρώ (άγνωστο πόσα εισπράχθηκαν) και θα ψηφιστούν  για το έτος 2017   6,3  εκατομ. Ευρώ.

Υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση. Πως θα καλυφθεί;

Στον προϋπολογισμό επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι προμήθειες . Πολλές από τις προμήθειες, γίνονται με απ’ευθείας ανάθεση. Όπως διαπιστώσαμε ορισμένες από αυτές γίνονται από ορισμένους προμηθευτές οι οποίοι «τυχαίνει να είναι δικά μας παιδιά», χωρίς πραγματικές προσφορές . Αρνηθήκαμε να τις ψηφίσουμε στην Οικονομική Επιτροπή κι ερωτηθήκαμε «πείτε μας από πού να αγοράζουμε». Η πρότασή μας είναι : από όπου έχει συμφέρον ο Δήμος, ζητάμε προσφορές κι επιλέγουμε την οικονομικότερη. Ενδεικτικά αναφέρω την προμήθεια πλαστικών σωλήνων, ξυλείας, μηχανημάτων για την υπηρεσία πρασίνου κλπ .

Επίσης παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης.

Αυτό φάνηκε στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων του Δήμου. Δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και πληρώθηκαν τον Ιούνιο 2016 με προσαύξηση (ποσό χρηματικού εντάλματος 13.880 Ευρώ ΑΡ237ΜΙ).

Προϋπολογισμός δεν είναι μόνο νούμερα, δεν πρέπει απλά να είναι ισοσκελισμένος αλλά να δίνει λύση σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης , να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του ,γεγονός που δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε σαν δημότες του Δήμου Πέλλας .

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017

Ένα ακόμη φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς πλάνο και όραμα . Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα νέο χρηματοδοτούμενο έργο. Έργα μεγάλα, ύδρευσης και αποχέτευσης, προϋπολογισμού 20.000.000ευρώ που εντάχθηκαν από περασμένες διοικήσεις και δημοπρατήθηκαν το 2012 ακόμη και σήμερα δεν έχουν ανάδοχο . Σύρονται στα γραφεία του Δήμου επί πέντε χρόνια χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο.

Έργα μικρά που θα βελτίωναν την καθημερινότητά μας μέσα στην δύσκολη οικονομική κρίση δεν πραγματοποιούνται . Παράδειγμα το πάρκο του Αγίου Γεωργίου που μετά από έξι χρόνια η σημερινή διοίκηση δεν έχει καταφέρει να το θέσει  σε πλήρη λειτουργία . Το μεγαλύτερο πάρκο του Δήμου Πέλλας  και φυσικά το ίδιο ισχύει και στους υπόλοιπους χώρους πρασίνου σε όλο τον Δήμο μας. Παιδικές χαρές που θα μπορούσαν να επισκεφθούν οικογένειες, μικρά παιδιά και έφηβοι σ`αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία για να περάσουν λίγο χρόνο χωρίς να ξοδέψουν χρήματα δεν υπάρχουν. Καμία επισκευασμένη καμία με τα νέα πρότυπα που απαιτούνται . Ο Δήμος Έδεσσας μέσα στο 2016 προχώρησε σε κατασκευή εννιά πρότυπων παιδικών χαρών χρηματοδοτούμενων από πρόγραμμα χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ !!! Η πρόταση του Δήμου Πέλλας στο ίδιο πρόγραμμα δυστυχώς για τους δημότες του Δήμου Πέλλας απορρίφθηκε !!!

Κανονισμός χρήσης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πέλλας που θα βελτίωνε την καθημερινότητα μας μετά από τρία χρόνια που βγήκε προς διαβούλευση ενημερωνόμαστε ότι ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση .

Δεν συζητάμε για τα νέα έργα που οραματίστηκε η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας όπως το υπόγειο parking στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου και την μεγάλη επένδυση των ιχθυοκαλλιεργειών. Απλά τα συζητήσαμε πριν μερικά χρόνια και μέχρι και σήμερα καμία ενημέρωση, καμία εξέλιξη .

Σε όλα τα παραπάνω μικρά και μεγάλα έργα δεν υπάρχει η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και του νοικοκυρέματος που επικαλείται διαρκώς η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πέλλας . Έλλειψη ικανότητας , οργάνωσης και προγραμματισμού είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου Πέλλας και ευθύνη για τα παραπάνω έχει η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας. Βλέπουμε λοιπόν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που σίγουρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, σίγουρα δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, σίγουρα δεν ασχολείται με το περιβάλλον και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας. Κι εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε δημότες, θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, αλλά πιστεύουμε ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και δεν θα επιτευχθούν.

Ο Δήμος μας αξίζει και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τον σηκώσουμε ψηλότερα.

Οι θέσεις της ‘’Δημοτικής Ενότητας’’ για τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πέλλας 2017

 

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου