Thursday, 28 March, 2024

Οι «ορφανοί» ψηφοφόροι & η συμμετοχή κρίνουν το νικητή

Οι κινήσεις των δύο «στρατοπέδων» λίγες ώρες πριν την κάλπη. Τι θα κρίνει τον νικητή

Η ώρα της κρίσεως έφθασε στη Νέα Δημοκρατία καθώς σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζονται, ο καθένας από την πλευρά του, αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.
Μετά από μια τετράμηνη, πρωτόγνωρη και κουραστική προεκλογική περίοδο, οι δυο μονομάχοι της ηγεσίας, κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους, όχι πλέον δημόσια, αλλά παρασκηνιακά, ώστε την ύστατη στιγμή να ενισχύσουν περισσότερο την υποψηφιότητά τους. Στο παρασκήνιο τα δυο επιτελεία επιδίδονται με φρενήρεις ρυθμούς στην προσέλκυση ψηφοφόρων μέσω του συστήματος «πόρτα-πόρτα» και «τηλέφωνο-τηλέφωνο», καθώς υπάρχουν και εκτιμήσεις για μικρή διαφορά την Κυριακή, αν και αυτό μένει να φανεί στην κάλπη.
Παράλληλα, στο …«παραπέντε» της ψηφοφορίας γίνονται και δηλώσεις υποστήριξης, όπως π.χ. του βουλευτή και πρώην υπουργού Κώστα Σκρέκα (βασικός υποστηρικτής του Απόστολου Τζιτζικώστα) υπέρ του Βαγγ. Μεϊμαράκη και του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στο επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών με σχετική άνεση, ενώ στις πιο…«προχωρημένες» συζητήσεις τους μιλάνε και για διαφορά από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Μάλιστα, κινούνται και μιλάνε, δίνοντας την αίσθηση ότι από τη Δευτέρα αυτοί θα έχουν τα κλειδιά της Συγγρού, σε πρώτη φάση, καθώς μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να φύγουν άμεσα από εκεί και να επιστρέψουν στη Ρηγίλλης.
Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκτιμά ότι πλέον πλησιάζει η ώρα της μεγάλης έκπληξης και θεωρεί ότι την Κυριακή θα ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την ανατροπή.
Θυμίζει σε όλους ότι και στο παρελθόν κέρδισαν τα αουτσάιντερ και αναφέρεται στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1984 απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο, στον Κώστα Καραμανλή το 1997 όταν κανείς στην αρχή δεν ανέμενε την εκλογή του και όλοι μιλούσαν για τη σύγκρουση Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά το 2009 απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε αυτό το κλίμα όμως υπάρχουν ορισμένα έμπειρα στελέχη που ξορκίζουν το κακό σενάριο να βγει η Ν.Δ. διχασμένη σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο χρόνο, διασπασμένη. Εξάλλου λένε ότι οι κάλπες δεν θα κλείσουν το εσωκομματικό ζήτημα, καθώς μια μικρή διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο δύναται να δημιουργήσει συνθήκες αναταραχής στο κόμμα, παρά το γεγονός ότι όλοι λένε πως είναι στρατιώτες της παράταξης.
Ο Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η διάσπαση είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς είναι στην ίδια λογική και λέει ότι ο δικός του ρόλος είναι ενοποιητικός.
Μεγάλη μάχη γίνεται έως την τελευταία ώρα στο βορρά και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας έλαβε 20.3% (82.000 ψήφους), προέκρινε ψήφο κατά συνείδηση και φάνηκε ότι είχε ελαφρά κλίση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πολλοί υποστηρικτές του στηρίζουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον οποίο προτιμά ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ σκληρή μάχη για την εκλογή του δίνουν οι «καραμανλικοί».
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αισθάνεται πιο σίγουρος τις τελευταίες ημέρες για την έκβαση των εκλογών, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να διαρρήξει τα «τείχη» της Μακεδονίας και να αναπτύξει την επιρροή του στην πιο δύσκολη –ελεγχόμενη πλήρως από τους καραμανλικούς- γι’ αυτόν περιοχή…
Πολλά δεν μπορούν να γίνουν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και μένει να φανεί επίσης κατά πόσο θα διαδραματίσει ρόλο η στάση του Απ. Τζιτζικώστα, καθώς πολλά στελέχη, κυρίως αυτοδιοικητικά και κομματικά, προστρέχουν στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, λόγω της επιλογής του Κ. Καραμανλή και μένει να φανεί εάν και οι απλοί ψηφοφόροι θα κινηθούν αναλόγως. Πάντως ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος αν και το εκλογικό σώμα του Απ. Τζιτζικώστα λέγεται ότι είναι τριχοτομημένο και υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο θα συμμετάσχουν όλοι στο δεύτερο γύρο, αν και ο 38χρονος περιφερειάρχης τους κάλεσε να προσέλθουν να ψηφίσουν.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι τον ίδιο με τον Απ. Τζιτζικώστα και όσους τον ψήφισαν (82.000 – 20%) ενώνει το κοινό αίτημα για ανανέωση της Ν.Δ. και ευελπιστεί ότι στις κάλπες θα προσέλθει και η συντριπτική πλειοψηφία των 44.000 ψηφοφόρων του Άδωνι Γεωργιάδη (11.04%).
Η κάλπη θα δείξει ποιος θα πάρει τα κλειδιά!

Οι «ορφανοί» ψηφοφόροι & η συμμετοχή κρίνουν το νικητή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου