Friday, 29 March, 2024

Ομιλία Δ. Σταμενίτη για τις νέες μειώσεις ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα ελάφρυνσης

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης

του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, στις διατάξεις του οποίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ενώ στο πλαίσιο της ψήφισης του κατατέθηκε και η τροπολογία για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Βουλευτής σχολιάζοντας τις νέες μειώσεις σημείωσε ότι: «Με τις ρυθμίσεις για τον φόρο ακινήτων ουσιαστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπερκαλύπτει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση του στο 30% και αποδεικνύει ότι η συνετή, η οργανωμένη και αποδοτική οικονομική πολιτική που χαράσσει έχει μια και μοναδική κατεύθυνση: την απόδοση των θετικών αποτελεσμάτων στους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης σημείωσε ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής των μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης και επιστροφής κυρίως στη μεσαία τάξη όσων, με καθολικό τρόπο, τους πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και συνολικά έχασαν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συμπληρώνεται, λόγω των δύσκολων συγκυριών και από έκτακτά μέτρα. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις για τα μέτρα με σκοπό την υποστήριξη του γεωργικού κλάδου, όπως η θέσπιση  του μηδενικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, έως και την 31η.12.2022, αλλά και  μείωση κατά το ήμισυ του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα λιπάσματα, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6% από 13% που ισχύει σήμερα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ουσιαστική αντιμετώπιση των κρίσεων. Ενδεικτικά σημείωσε ότι: «Αποδεικνύοντας ότι πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας και αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών, η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμες μέτρων και παρεμβάσεων για την αποτελεσματική απόκρουση των αρνητικών συνεπειών που επιφέρουν οι εξωγενείς κρίσεις. Παρά τις αβεβαιότητες που αυτές έχουν δημιουργήσει και παρά τα πρωτοφανή δεδομένα που έχουν διαμορφώσει η προσήλωση στο μεταρρυθμιστικό έργο, η διεκδίκηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης που ήρθε να στηρίξει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της πανδημίας, η συνετή άσκηση και διαχείριση των δημοσιονομικών, μας έχουν επιτρέψει να στηρίζουμε τους πολίτες χωρίς παράλληλα να διακινδυνεύομε έναν ενδεχόμενο εκτροχιασμό της εθνικής μας οικονομίας. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να ψηφίσουμε ακόμα μια τέτοια κυβερνητική πολιτική επιλογή, που ισορροπεί ανάμεσα στην παροχή ελαφρύνσεων στους πολίτες και στην μετρημένη, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου