Friday, 19 April, 2024

Ομιλία Δ. Σταμενίτη στη Βουλή για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης την Πέμπτη 25 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια της συζήτησης

του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εισάγει τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν στα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής ενώ σημείωσε ότι εξετάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώνουμε την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση της στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εμείς οι ίδιοι ως χώρα.

Όσον αφορά τον Κλιματικό Νόμο ο Βουλευτής τόνισε ότι αποτελεί το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών και των πολιτικών μας, ο οποίος αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, ο Κλιματικός Νόμος αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που υπηρετεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2030  για μείωση των εκπομπών αερίων και του μακροπρόθεσμου του 2050 για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε σφοδρή κριτική στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική στάση που κρατούν απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενοποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τις πολιτικές για την Ενέργεια και το Κλίμα αλλά και για τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης της χώρας. Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης τόνισε: «Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του λιγνίτη. Ακούμε την αντίθεση σας τρία χρόνια τώρα στο μεγάλο σχεδιασμό για απολιγνιτοποίηση αλλά δεν ακούμε τι προτείνετε, γιατί ούτε με τις ΑΠΕ είσαστε. Αν θυμάμαι καλά, και νομίζω ότι καλά θυμάμαι, δεν ήσασταν υπέρ καμίας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Επίσης ούτε με το φυσικό αέριο είστε. Και εκεί παντού αρνητικοί, καταγγέλλετε μάλιστα συχνά την επέκταση των δικτύων. Έχουμε επομένως κάθε δικαίωμα να λέμε ότι είστε υποστηρικτές του ορυκτού αυτού καυσίμου που έχει τόσο μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κοστίζει πανάκριβα στην ελληνική οικονομία και ακόμα περισσότερο επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των περιοχών που σηκώνουν τόσα χρόνια το βάρος της παραγωγής του».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σταμενίτης σημείωσε: «Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 αποτελεί έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο και μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια από τις χώρες που έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων, θέτοντας το Περιβάλλον ως εθνικό στόχο προτεραιότητας. Έχουμε αποδείξει πως κατανοούμε απόλυτη ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί τολμηρές παρεμβάσεις αλλά και συστηματική δουλειά. Ρίχνοντας άλλωστε κανείς μια ματιά στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διαπιστώσει ότι ένας από τους βασικούς του πυλώνες είναι   Η Πράσινη Μετάβαση, όπου και θα επενδυθεί κάτι περισσότερο από το 37% των πόρων που διαθέτουμε. Συνεπώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος επισφραγίζει τις προσπάθειες μας και τις πολιτικές μας επιλογές, αποτελώντας τον οδικό χάρτη των επόμενων ετών για τις πράσινες πολιτικές και αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αταλάντευτη εφαρμογή του μεγάλου σχεδιασμού».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου