Friday, 19 April, 2024

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τα RAFALE

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση

για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την Έγκριση των Συμβάσεων απόκτησης και συντήρησης γαλλικών αεροσκαφών RAFALE για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και των οπλικών τους συστημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λάκης Βασιλειάδης«με την ψήφιση του σημερινού Σχεδίου Νόμου και την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE η Ελλάδα αυξάνει την ισχύ της και τους συμμαχικούς δεσμούς της. Η νέα εθνική στρατηγική που εισηγείται η Κυβέρνηση επιτρέπει στη χώρα μας να διεκδικήσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ξεκινώντας από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλή και Δημιουργική Χρονιά, με Υγεία και Ευημερία. Η ευχή «με υγεία» απέκτησε νέο νόημα και αυξημένη βαρύτητα. Ας ευχηθούμε το 2021 να είναι η χρονιά της θεραπείας, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για την ευημερία της χώρας και των πολιτών της.

Πέρα από την κρίση της πανδημίας, η Ελλάδα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τη χρονιά που μας πέρασε και την νέα, αυξημένη Τουρκική επιθετικότητα. Στο έτσι και αλλιώς σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας, κυριάρχησε ο τουρκικός αναθεωρητισμός όπως εκφράστηκε έμπρακτα με την κρίση στον Έβρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και στη Νοτιο- Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών και πολιτικο-στρατιωτικών ενεργειών.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη -ως πιο έμπειρη- η οποία διέγνωσε ότι η τουρκική προκλητικότητα δυστυχώς καθιστά τη γείτονα χώρα παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Με ομολογουμένως αργούς, αλλά πάντως σταδιακά αυξανόμενους ρυθμούς, οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται πλέον τη νέα αυτή κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο επαγγελματισμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έδωσε την καλύτερη απάντηση και στα δύο αυτά μέτωπα, του Έβρου και της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς σήμερα λοιπόν καλούμαστε, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, να δώσουμε στα στελέχη αυτά, τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να απαντούν αποτελεσματικά στις συνεχείς απειλές. Και καλούμαστε να το πράξουμε με τρόπο διαφανή, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον και με σεβασμό στις θυσίες που εξασφαλίζουν του πόρους για τη σημαντική αυτή δαπάνη. Κατά την άποψή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας, και περιλαμβάνει τρία σχέδια συμβάσεων που είναι προϊόντα δίκαιης διαπραγμάτευσης, και εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Τύπου «RAFALE» εξυπηρετεί τρεις σκοπούς.

Πρώτον, καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας για νέα, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την προμήθεια τουλάχιστον 40 νέων πολεμικών αεροσκαφών, όπως προβλέπεται και στη Νέα Δομή Δυνάμεων.

Δεύτερον, είναι μια έμπρακτη και ηχηρή απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα του καλοκαιριού. Η Ελλάδα, αφού κατέδειξε με όλα τα διπλωματικά μέσα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, θωρακίζει ακόμα περισσότερο την άμυνά της και αυξάνει την αποτροπή της απέναντι στην γείτονα, η κυβέρνηση της οποίας θα έχει έναν ακόμα λόγο να αποφύγει νέα κλιμάκωση της έντασης στο μέλλον.

Τρίτον, ενισχύει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία. Τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν σύμπνοια συμφερόντων. Η Γαλλία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέγνωσε έγκαιρα την απειλή για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που αποτελεί η νέα τουρκική επιθετικότητα και βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έμπρακτα. Η προμήθεια αυτή θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες ενώ θα επιτρέψει μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, και του Ναυτικού και της Αεροπορίας της Γαλλίας, αυξάνοντας τα κίνητρα για συχνότερες κοινές ασκήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των τριών συμβάσεων, για την προμήθεια των αεροσκαφών, την υποστήριξή τους, και την προμήθεια των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων, όπως ήδη είπα είναι επακόλουθο εκτεταμένων διαπραγματεύσεων με τις ανάδοχες εταιρείες, με τη γαλλική πλευρά να αποδέχεται όλες τις ελληνικές θέσεις. Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων αυτών εξηγήθηκαν πλήρως και επαρκώς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκαν στις εργασίες της Επιτροπής αλλά και εδώ σήμερα, και από τον Εισηγητή μας.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, με την ψήφιση του σημερινού Σχεδίου Νόμου και την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE η Ελλάδα αυξάνει την ισχύ της και τους συμμαχικούς δεσμούς της. Η νέα εθνική στρατηγική που εισηγείται η Κυβέρνηση επιτρέπει στη χώρα μας να διεκδικήσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ξεκινώντας από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο. Χαιρετίζω τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το σημερινό σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης και καλώ όλες και όλους τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου