Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Σχ.Νόμου του Υπ. Επικρατείας

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδηςτοποθετήθηκεστην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου

του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, με θέμα «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».

Ο Λάκης Βασιλειάδης επικεντρώθηκε στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας τονίζοντας ότι η εξασφάλιση της πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είτε πρόκειται για πεζοδρόμια και ράμπες αμαξιδίων, είτε για γραφειοκρατικές διαδικασίες προσαρμοσμένες για άτομα με περιορισμένη όραση ή στο φάσμα του αυτισμού, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, παραμένει αρκετά περιορισμένη ακόμα και για Δομές ΑμεΑ ή Δημόσιες Υπηρεσίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Επικρατείας, εισηγείται σήμερα στην Ολομέλεια ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την άσκηση της Εκτελεστικής Εξουσίας αναφορικά με το σεβασμό της Πολιτείας στα ανθρώπινα δικαιώματα.Δημιουργούνται ή εξελίσσονται τρεις θεσμοί συμβουλευτικού -κυρίως- χαρακτήρα, οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον Πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας έτσι, αφενός τη σημασία των θεμάτων που πραγματεύονται, και αφετέρου την πρόθεση διάχυσης του έργου τους από το Κέντρο της Εκτελεστικής Εξουσίας, μέσω του επιτελικού κράτους.Η κοινωνία μας εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ειδικότερα κατά την εποχή της Πληροφόρησης.Το Κράτος οφείλει να προσαρμόζεται εγκαίρως και νομίζω ότι η δυνατότητα αυτή -της προσαρμογής- είναι το μεγαλύτερο όφελος από την ψήφιση του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και ένα έτος ζούμε σε συνθήκες πανδημίας.Οι επιπτώσεις της, μας έχουν αναγκάσει όλους να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας.Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας μέσα στα σπίτια μας, ενώ οι μετακινήσεις, η ίδια η εργασία μας, ακόμα και οι απλούστερες συναλλαγές μας -παραδείγματος χάριν με το Δημόσιο-, έχουν δυσκολέψει αισθητά, αν δεν έχουν καταστεί αδύνατες δραστηριότητες.Αυτά λοιπόν τα ιδιαίτερα βιώματα μας δίνουν μία μικρή εικόνα της καθημερινότητας πολλών συμπολιτών μας ακόμα και πριν την πανδημία.Και αναφέρομαι φυσικά στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας στοχεύει στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.Γιατί ας μην γελιόμαστε, είτε πρόκειται για πεζοδρόμια και ράμπες αμαξιδίων, είτε για γραφειοκρατικές διαδικασίες προσαρμοσμένες για άτομα με περιορισμένη όραση ή στο φάσμα του αυτισμού, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, παραμένει αρκετά περιορισμένη ακόμα και για Δομές ΑμεΑ ή Δημόσιες Υπηρεσίες.Στην Πέλλα υπάρχει Ειδικό Σχολείο που δεν διαθέτει τουαλέτες για άτομα με αναπηρία.Στα δικαστήρια στα Γιαννιτσά, ένα άτομο κινούμενο με αμαξίδιο έχει πρόσβαση αποκλειστικά στο ισόγειο, μέσω της ράμπας στην είσοδο, αλλά όχι στους υπόλοιπους ορόφους καθώς το Μέγαρο δεν διαθέτει ανελκυστήρα.Το ίδιο και στο Ειρηνοδικείο, το ίδιο και στην Εισαγγελία.Σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά για ΑμεΑ.Όσοι έχουμε μικρά παιδιά μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ειδικά τώρα που ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

Είναι ευθύνη μας λοιπόν -της Πολιτείας- να εξασφαλίσουμε στα άτομα με αναπηρία την καλύτερη δυνατή πρόσβαση, ισότιμα, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.Θεωρώ ότι η σύσταση της Αρχής θα διευκολύνει τη σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση των φορέων λήψεων αποφάσεων για θέματα προσβασιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται με ευαισθησία στα θέματα των ατόμων με αναπηρία.Το είδαμε και τώρα με την πανδημία και τις σχετικές προβλέψεις για την απρόσκοπτη λειτουργεία των Ειδικών Σχολείων ή την ένταξη των μελών τους στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.Κλείνοντας περί της Εθνικής Αρχής, θα ήθελα να ζητήσω κ. Υπουργέ την κατά το συντομότερο δυνατό κατάθεση στη Βουλή, του Εθνικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία ξέρω ότι έχετε επιμεληθεί προσωπικά, ώστε να μιλήσουμε συνολικά για τα ζητήματα αυτά.

Περνάω τώρα κ. Πρόεδρε στην αναβάθμιση των δύο Εθνικών Επιτροπών.

Θα επικαλεστώ εκ νέου την πρόσφατη εμπειρία μας από την πανδημία, η οποία ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής, τεχνοκρατικής γνώσης κατά τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.Η Εκτελεστική Εξουσία πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε ποιοτική επιστημονική γνώση, είτε πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις, είτε κατά την καθημερινή άσκησή της.Αυτό είναι πλέον κάτι σαφές και στην ελληνική κοινωνία, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστημονική γνώση έχει αυξηθεί.

Με τη νέα δομή, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, αναλαμβάνοντας έναν ουσιαστικό ρόλο με διευρυμένες αρμοδιότητες.Αντίστοιχη διεύρυνση επιτυγχάνεται και στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής καθώς εντάσσονται και τα ζητήματα Τεχνοηθικής, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσουν πολύ σύντομα και το Σώμα.Η Πολιτεία πρέπει να προβλέψει την εξέλιξη της τεχνολογίας σε πεδία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, και να ρυθμίσει εγκαίρως τις όποιες κοινωνικές προεκτάσεις μπορεί να έχουν.Κύριε Υπουργέ, η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει και αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα.Είναι ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα των πωλητών-καταναλωτών, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία, την εφοδιαστική αλυσίδα και πολλά άλλα.

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της συναίνεσης, και να καλέσω τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου.Ο κ. Υπουργός, όπως είδα και στη σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ενσωμάτωσε περίπου 10 προτάσεις που προήλθαν από τους φορείς αλλά και από την αντιπολίτευση.Χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόταση ακρόασης από τη Βουλή του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τα κοινωνικά κινήματα όπως το αναπηρικό εν προκειμένω -ή και το περιβαλλοντικό-δεν έχουν και δεν είναι πρέπον να έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν στην αύξηση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Για αυτό, σε ένα Σχέδιο Νόμου σαν το σημερινό έχει ιδιαίτερη αξία η συναίνεση και καλώ το Σώμα να το υπερψηφίσει. Σας ευχαριστώ»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου