Thursday, 25 April, 2024

Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών: Από βασιλικότεροι του βασιλέως στο δημαρχότεροι του δημάρχου…

Μέσα σε όλον αυτόν τον κουρνιαχτό των τελευταίων ημερών, καταγράφουμε και αυτούς οι οποίοι είδαν την πανδημία, που χτυπά αλύπητα όλη την παγκοσμιότητα

ως μία ευκαιρία για να καταγράψουν το στίγμα της μέχρι χθες ανύπαρκτης παρουσίας τους.
Κατά γενική ομολογία οι λαϊκές αγορές συμβάλουν τα μέγιστα στην εφοδιαστική αλυσίδα όλων ανεξαιρέτως των νοικοκυριών. Όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά κυρίως γιατί απευθύνονται στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας μας, εξαιτίας των ανταγωνιστικών τιμών τους.
Αυτή η εφοδιαστική αλυσίδα όμως των λαϊκών αγορών, εκτός από την παράμετρο του κόστους στις δύσκολες ημέρες που όλοι ζούμε, έχει και μία ακόμα σημαντικότατη πτυχή: Φροντίζει για την επάρκεια των αγαθών που μπαίνουν καθημερινά σε όλα τα νοικοκυριά.
Κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι προς το παρόν, αποφάσισαν και διέταξαν, ότι οι λαϊκές αγορές δεν χρειάζονται, δεν είναι απαραίτητες. Τόσο τους κόβει το μυαλό τους, τόσο σκέφτονται. Δεν πάει η κυβέρνηση, δια των υπουργών της και δια του ίδιου του πρωθυπουργού, να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, ότι η ροή της αγοράς των τροφίμων δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Ε και…
Πώς μπορούν όλοι αυτοί να ξέρουν καλύτερα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν; Πώς μπορούν να ξέρουν καλύτερα από έναν δήμαρχο; Έναν δήμαρχο που υιοθετώντας τη ρήση “τοπικός άρχοντας” αποφάσισε να την κάνει πράξη. Μέσα σε μία νύχτα, αναιτιολόγητα και κυρίως χωρίς κανένα λογικό έρεισμα, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, που λειτουργούν στην περιοχή του. Δε χρειάζονται εξηγήσεις. Αυτός ξέρει καλύτερα.
Και ας έχει πάρει τα μέτρα της η πολιτεία. Μέτρα τα οποία εισηγήθηκαν ειδικοί λοιμωξιολόγοι, άνθρωποι επιστήμονες, άνθρωποι που γνωρίζουν.
Και ας έχει αποφασίσει η πολιτεία στη βάση αυτών των εισηγήσεων, ότι οι λαϊκές αγοράς θα λειτουργούν με ένα ειδικό καθεστώς. Με λιγότερους πάγκους ώστε να έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των καταναλωτών.
Ποιοί είναι άλλωστε όλοι αυτοί οι εδικοί; Ο δήμαρχος ξέρει καλύτερα.
Ο ίδιος βέβαια πολίτης, που δεν θα πάει στη λαϊκή αγορά για να ψωνίσει, θα πάει στο σούπερ – μάρκετ, το μίνι-μάρκετ, το μανάβικο. Αλλά εκεί ο δήμαρχος έχει σκεφτεί και έχει αποφανθεί, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και ας είναι και σε κλειστό χώρο.
Γιατί ο δήμαρχος ξέρει καλύτερα.
Εμείς, οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών, οι άνθρωποι του μόχθου, εμείς που δεν έχουμε τις ξεχωριστές γνώσεις για την παγκόσμια αυτή επιδημία που έχει χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας, ακούμε με προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες. Ακούμε και συμμορφωνόμαστε κατά γράμμα με όσα μας λένε, με όσα η Ελληνική πολιτεία ορίζει να κάνουμε.
Προτείνουμε και στους λίγους δημάρχους, που αποφάσισαν να κερδίσουν τα πέντε λεπτά δημοσιότητας με μέτρα ακραία, που δημιουργούν σύγχυση και φόβο στους πολίτες, να ακούσουν και αυτοί τους ειδικούς.
Για πρώτη φορά ας μη γίνουμε όλοι «ειδικοί», κατά το όλοι «προπονητές στο ποδόσφαιρο». Ας αφήσουμε τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες στιγμές, δίχως να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου