Friday, 29 March, 2024

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών: Κύριε Μητσοτάκη, μένουμε σπίτι μέχρι να μας βγάλει έξω η Τράπεζα;
Η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να ανοίξουν τα δικαστήρια στις 27 Απριλίου, ευνοεί τις τράπεζες και όσους φυσικά θέλουν την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν βασική απαίτηση των δανειστών. Αντί σήμερα η κυβέρνηση να απαιτεί λόγω έκτακτης κρίσης, αλλά και του πλεονάσματος που κατάφερε ο ελληνικός λαός να συγκρατήσει το 2019, φτάνει να συζητά και να παρακαλεί τους εταίρους μας να δεχτούν το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που ήταν πάντα το όνειρο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.
Είναι ανέντιμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει σε δυο μέρες και να παύσει τους πλειστηριασμούς για τη φετινή χρονιά που έτσι κι αλλιώς προμηνύεται δύσκολη οικονομικά. Αντίθετα ετοιμάζει έναν πτωχευτικό κώδικα κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες των τραπεζών. Έναν κώδικα καταπέλτη για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Μετά την εργατική πρωτομαγιά φαίνεται να έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών και εκποιήσεων. Και όπως όλα μαρτυρούν η ύφεση της οικονομίας, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 4% που ο κ. Στουρνάρας επιμένει να μας πείσει ότι θα είναι, ακόμη κι αν οι θεσμοί βεβαιώνουν το 10%.Κι αυτό σίγουρα θα είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε και τις συναντήσεις τότε πολιτικών της ΝΔ στην Ευρώπη με τους εταίρους μας, για να μην γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, το 2015 καταφέραμε να θέσουμε δεσμεύσεις για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας των πολιτών. Το 95% των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια που αφορούσαν πρώτη κατοικία παρέμειναν προστατευμένα. Προχωρήσαμε στη θέσπιση αυστηρότατων κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με κριτήριο τόσο την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, όσο και την προστασία από τους κερδοσκόπους. Κι αυτά τα πετύχαμε σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων.
Και σήμερα εσείς οι ίδιοι άνθρωποι αρνείστε την αυτοκριτική, αλλά και με περίσσιο θράσος έχετε κάνει τη διαστρέβλωση επιστήμη, λες και απευθύνεστε σε αμνήμονες. Αυτό που απαιτείται είναι να αποδείξετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός των λίγων και των τραπεζών. Πρέπει:
-Να προστατευτεί με ειδικό καθεστώς η α’ κατοικία
-Να μην εκποιηθεί καμιά βιώσιμη επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών
-Να υπάρξει νέο δίκαιο πλαίσιο με τη συναίνεση δανειοληπτών και θεσμικών εκπροσώπων.
-Να καταλήξουμε σε ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα προστατεύει τον δανειολήπτη
Δεν υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπάρχουν επιχειρήσεις και πολίτες που υφίστανται τα πλήγματα της κρίσης και της πολιτικής σας κ. Μητσοτάκη.
Από το γραφείο τύπου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου