Thursday, 25 April, 2024

Ο Δένδιας προανήγγειλε την τοποθέτηση προτομής του Χο Τσι Μιν στην Έδεσσα

Σε συμφωνία με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ για την τοποθέτηση προτομής στην Έδεσσα του Χο Τσι Μιν προχώρησε ο Νίκος Δένδιας

κατά την επίσκεψή του στο Ανόι και τις συνομιλίες που είχε με τον Μπουί Θαν Σον.

Και με τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης πλέον, προχωρούν οι επαφές του Δήμου Έδεσσας, με την Κυβέρνηση του Βιετνάμ, σε ότι αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο περιοχών.

Αφορμή αποτέλεσε η εδώ παρουσία του Χο Τσι Μιν, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ακούστηκε και από τα χείλη του ίδιου, η εγκατάσταση προτομής του πρώτου ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, στην πόλη της Έδεσσας! Η απόφαση αυτή, βέβαια, αποτελεί την συνέχεια μιας σειράς επαφών που ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια, μεταξύ των Πρέσβεων της μακρινής χώρας και της αντιπροσωπείας του Δήμου Έδεσσας στο Βιετνάμ, όπου είχε ως επικεφαλής τον πρώην Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Δίου.

Εκεί, ο κ. Δίου, είχε επαφές με τα ανώτατα πολιτικά στελέχη της χώρας και οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.Ωστόσο, μεσολάβησαν η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας και το covid, που ανέστειλαν προσωρινά την όποια δράση. Το Βιετνάμ όμως, δεν ξέχασε και άνοιξε και πάλι διαύλους επικοινωνίας.

Έτσι πρόσφατα είχαν έρθει στην Έδεσσα, διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας και συζήτησε τις λεπτομέρειες για την κατασκευή και τοποθέτηση προτομής του Χο Τσι Μιν, σε πάρκο της πόλης. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκε το πάρκο της “Μεραρχίας”.Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη, η Βιετναμέζικη αντιπροσωπεία είχε πάντα από δίπλα της τον πρώην Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Δίου, ο οποίος αποτελεί (εκτός από τον Δήμαρχο) τον επίσημο συνομιλητή τους! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, ο κ. Δίου, πήγε στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, για να παραστεί σε δεξίωση της πρεσβείας του Βιετνάμ.

Την επόμενη μέρα μάλιστα, ο πρέσβης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του!

Στα αξιοσημείωτα πρέπει να καταγράφει ότι ο κ. Δίου, αυτό το κάνει εθελοντικά (αν και θα μπορούσε να το έχει αποφύγει) και πως με δήλωση του ίδιου, όλα τα έξοδα που προκύπτουν, βαραίνουν αποκλειστικά τον πρώην Αντιδήμαρχο, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί σε αυτή τη θητεία.Ακόμη, μετά από το “πράσινο” φως που του δόθηκε και κατόπιν τις διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, ο ίδιος και σε συνεννόηση με το επιμελητήριο Πέλλας, προσπαθεί να οργανώσει εμπορική αποστολή, για συνεργασία σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι των εξαγωγών προς αυτή τη χώρα. Υπάρχει και κάτι που αποτελεί κίνητρο. Τα αγροτικά προϊόντα από την Έδεσσα στο Βιετνάμ θα έχουν μηδενικό φόρο στις εισαγωγές! Δεν απομένει παρά να γίνουν όσα πρέπει και από εκεί και πέρα η πόλη της Έδεσσας θα προχωρήσει σε αδελφοποίηση με την γενέτειρα του Χο Τσι Μιν!

Πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές, καθώς και για σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο και στο επίπεδο του αθλητισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χο Τσι Μιν, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ’16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

Στην ίδια κατεύθυνση επίσης, συζήτησαν για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμέζικο στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Επισημαίνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ανόι έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ, Βο Θι Σουάν (Vo Thi Anh Xuan), στην Αθήνα (Νοέμβριος 2021) και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι, τον περασμένο Μάιο.

 

Κατά τις συνομιλίες που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Βιετναμέζο ομόλογό του συμφώνησαν οι δύο χώρες να έχουν στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουν τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούν μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, σημείωσε πως το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS. Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκατ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δισ. είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου