Thursday, 28 March, 2024

Ο Δήμος Πέλλας συμμετέχει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για το Μαρτυρικό Δίστομο

Ο Δήμος Πέλλας συμμετέχει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για το Μαρτυρικό Δίστομο

 Ο Δήμος Πέλλας συμμετείχε φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης των εκατοντάδων Διστομιτών που σφαγιάστηκαν από το γερμανικό στρατό κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944. Από το 2014 ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, το οποίο προσπαθεί μέσα από συλλογική δράση να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Κατοχής και της ναζιστικής θηριωδίας. Στην ανοιχτή συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο προΐσταντο ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Ιωάννης Πατσαντάρας και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς  συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Τη νομική προσέγγιση και τις τελευταίες εξελίξεις επ’ αυτού ανέπτυξαν οι δικηγόροι κα.  Χριστίνα Σταμούλη και κ. Γιοακίμ Λάου. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες επίλυσης του ζητήματος μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Πέλλας με τον κ. Αργύρη Σφουντούρη, επιζώντα της σφαγής του Διστόμου που σε ηλικία 4 ετών υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης των γονιών του.  Εποικοδομητικές ήταν και οι συναντήσεις του Δημάρχου Πέλλας με νομικούς, εξειδικευμένους στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ο κ. Γρηγόρης Στάμκος ενημέρωσε τα μέλη του Δικτύου για την περίπτωση των Γιαννιτσών και του Ελευθεροχωρίου και συζήτησε με δημάρχους μαρτυρικών δήμων τις δυνατότητες παρέμβασης ώστε να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών.

Ο Δήμος Πέλλας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  διεκδικεί την κήρυξη πέραν του Ελευθεροχωρίου και των Γιαννιτσών ως Μαρτυρικής Πόλης. Ο φάκελος με όλα τα στοιχεία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου