Saturday, 20 April, 2024

Ο καρκίνος δεν ήρθε ξαφνικά στην Πέλλα και τα στοιχεία είναι γνωστά από το 2011 και παλαιότερα!

Κάποιοι ξαφνικά σαν να ανακάλυψαν την Αμερική! Ώ, τι θαύμα πεθαίνει κόσμος από καρκίνο! Αυτές τις ημέρες αναδημοσιεύουν στοιχεία και άρθρα που αναλύθηκαν σε επιστημονική ημερίδα για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και τα παρουσιάζουν ως «Συνταρακτικά»!

Αφορμή μία ημερίδα που διοργανώθηκε στη Καρδίτσα, με θέμα: «Διατροφή, τρόπος ζωής και περιβάλλον στους μηχανισμούς που δημιουργούν καρκίνο. Τι πρέπει να προσέχουμε», διοργάνωσαν από κοινού, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου και το Παράρτημα Καρδίτσας του Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα πρόληψης ενάντια στην επάρατο, με τον MD, PhD χειρουργό – ογκολόγο – διευθυντή του Α’ Χειρουργικού Τμήματος ΕΑΝΠ Μεταξά, Ιωάννη Σπηλιώτη, ως ομιλητή, ο οποίος επισήμανε πως ο Νομός Καρδίτσας συγκαταλέγεται στους τέσσερις Νομούς της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, τα οποία είναι διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 12% και 14%. Πρόκειται για τη Δράμα (26%), το Κιλκίς και την Καρδίτσα (23%), τα Γιαννιτσά και τα Γρεβενά (21%).

Ο κ. Σπηλιώτης απέδωσε τα αίτια σε δυο κυρίως παράγοντες… Το μεγάλο δυστύχημα με την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986 και η αλόγιστη αγροτική χρήση φυτοφαρμάκων τη δεκαετία του ’50 που επιβάρυναν σημαντικά το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα! Χαρακτηριστικά, ο διακεκριμένος ογκολόγος είπε για το Τσέρνομπιλ ότι έξι ημέρες μετά το δυστύχημα, έβρεχε καταρρακτωδώς για δυο εικοσιτετράωρα όταν το ραδιενεργό σύννεφο βρισκόταν πάνω από την περιοχή μας! Σε ό,τι αφορά στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την εξάλειψη των ραδιενεργών κατάλοιπων, ο κ. Σπηλιώτης είπε πως αρχίζει από 80 έως και 250 χρόνια.

Όλα αυτά, φυσικά και δεν προκαλούν έκπληξη, εφόσον ήταν γνωστά εδώ και χρόνια και ο «Λόγος της Πέλλας» είχε κάνει και το σχετικό ρεπορτάζ για την περιοχή.

protoselido

Το ζήτημα είναι αν μπορούν να ανατραπούν τα επόμενα χρόνια αυτά τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία, με αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, των βλαβερών συνηθειών μας, αλλά και σύνεσης και συνειδητοποίησης από τους παραγωγούς και τους εργοστασιάρχες να μη μας ‘’φορτώνουν’’ με καρκίνο… Πρέπει όλοι να ταρακουνηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε, με προληπτικές εξετάσεις, με το να γίνουν επιτέλους καθαρισμοί ρεμάτων, Τάφρων και ποταμών από την Π.Ε., να αλλάξει η νοοτροπία μας και να μην μένουμε στα στοιχεία. Οι άνθρωποι, όλοι μας, δεν είμαστε αριθμοί και κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε.

Συγκεκριμένα, στις 27/04/2011 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Λόγος της Πέλλας» γίνεται αναφορά στο σημαντικό αυτό ζήτημα, και εντός του έντυπου φύλλου παρουσιάζεται με στοιχεία που δόθηκαν από τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ν. Παπαδάκη, όπου παραβρέθηκε στα Γιαννιτσά, σε εκδήλωση για το μείζον αυτό θέμα. Και μάλιστα να σημειώσουμε ότι ήμασταν οι μόνοι παρόντες και η αίθουσα ήταν άδεια! Κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα, είτε πολίτες, είτε αγρότες, είτε υπεύθυνοι εργοστασίων που μολύνουν την περιοχή… Εφόσον από τους επιστήμονες επισημάνθηκε εκτός των συνεπειών του Τσερνομπίλ, ο ρόλος της διατροφής, του καπνίσματος, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων από νιτρικά, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα, της ιονίζουσας ακτινοβολίας και πολλών άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με την αιτιοπαθογένεια πολλών τύπων καρκίνου…

Το άρθρο του 2011         

entipo

Θερίζει ο καρκίνος από το Τσέρνομπιλ

Σημαντικά υψηλότερη η θνησιμότητα στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης «Οι θάνατοι από κακοήθη νεοπλάσματα που καταγράφηκαν στο νομό Πέλλας αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ζωής και διατροφής του τοπικού πληθυσμού αρκετά χρόνια πριν» τονίζει ο χημικός, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ν. Παπαδάκης.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης του ανθρώπου στη ραδιενέργεια, από τα πυρηνικά ατυχήματα της Φουκουσίμα και του Τσερνόμπιλ ήταν το θέμα της πολύ καλής δημοσιογραφικής εκπομπής του Παύλου Τσίμα «Έρευνα» που μεταδόθηκε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο Mega.

Σε μια στιγμή της δημοσιογραφικής έρευνας παρουσιάστηκε ένας χάρτης που κατέγραφε ποιες περιοχές της χώρας μας δέχθηκαν την μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας τον Απρίλιο του 1986 που έγινε το ατύχημα στην Ουκρανία (Τσερνόμπιλ). Δυστυχώς, η Πέλλα και η Ημαθία ήταν από πιο εκτεθειμένες περιοχές! Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει περαιτέρω έρευνας διότι μην ξεχνάμε πως ο καρκίνος «θερίζει» στους νομούς μας τα τελευταία χρόνια!

Ο χάρτης μάλιστα δείχνει ότι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή των Γιαννιτσών και του κάμπου.

Σύμφωνα με την Επιδημιολογική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Πέλλα, τον Φεβρουάριο του 2009, και πλην ελαχίστων, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να την παρακολουθήσει, τα στοιχεία έδειξαν τότε, διαχρονική εξέλιξη του ετήσιου ειδικού συντελεστή θνησιμότητας στον ανδρικό πληθυσμό στην Ελλάδα και στο νομό Πέλλας στην ηλικιακή ομάδα 55 – 74 κατά την περίοδο 1980 – 2005

Οι μελέτες, οι οποίες ανατέθηκαν στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ από τις πρώην νομαρχίες Πέλλας και Σερρών, εκπονήθηκαν από τους Νίκο Παπαδάκη, Δημήτρη Χαραλαμπίδη, Παναγιώτη Γεωργιανό, Όλγα Τσαχουρίδου, Γιώργο Παπαδάκη και Αλέξη Μπένο και παρουσιάστηκαν φέτος με ολοκληρωμένα συμπεράσματα, στο 4ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια στη Μακεδονία και στοχεύει στο να αποτελεί βήμα για τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος. Διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χημικών – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον ερευνητή-καθηγητή, Ν. Παπαδάκη, προκύπτει ότι οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία 1996 – 2005 στον ανδρικό πληθυσμό του νομού Πέλλας από καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστεως είναι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους, σε στατιστικώς σημαντικά επίπεδα. Αντίστοιχα, η μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία 1996 – 2005 στο γυναικείο πληθυσμό του νομού Πέλλας από καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του σώματος της μήτρας είναι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους σε στατιστικά σημαντικά επίπεδα. Αντίθετα, οι θάνατοι από λευχαιμίες είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Αυξητική τάση

Όπως περιγράφεται στη μελέτη, το κύριο χαρακτηριστικό που προκύπτει είναι ότι η θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα στο νομό Πέλλας εμφανίζει αρχικά αυξητική τάση κατά την περίοδο 1980 – 1989, ενώ στη συνέχεια καταγράφεται διαχρονικά πτωτική τάση στις ηλικιακές ομάδες των 25 – 54 και 55 – 74 ετών. Αντίθετα, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών εξακολουθεί να καταγράφεται αυξητική τάση μέχρι το 2005.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το ότι η θνησιμότητα βρέθηκε να ακολουθεί διαχρονικά τις αντίστοιχες τάσεις του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, αν και στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες ο ετήσιος ειδικός συντελεστής θνησιμότητας εμφανιζόταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη.

Όπως επισημαίνουν οι μελετητές, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη η οποία αξιολόγησε την ειδική θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας την περίοδο 1998 – 2007, η θνησιμότητα ήταν στατιστικώς σημαντικά υψηλότερη στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σε μία ακόμη μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής για τον καρκίνο του πνεύμονα στους 13 νομούς της Μακεδονίας, βρέθηκε ότι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ήταν στατιστικώς σημαντικά υψηλότεροι από τους θεωρητικά αναμενόμενους στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας.

Οι αιτίες

Η γεωγραφική διαφοροποίηση που παρατηρείται στη θνησιμότητα από κακοήθη νεοπλάσματα στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, μπορεί να ερμηνευτεί από την ισχυρή επιδημιολογική συσχέτιση των νεοπλασιών με μια σειρά παραγόντων κινδύνου που είτε άμεσα είτε έμμεσα αφορούν το περιβάλλον. «Προοπτικές μελέτες παρακολούθησης έχουν καταδείξει το ρόλο της διατροφής, του καπνίσματος, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων από νιτρικά, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα, της ιονίζουσας ακτινοβολίας και πολλών άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με την αιτιοπαθογένεια πολλών τύπων καρκίνου. Παρότι τα νοσήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικά και η συσχέτιση μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου δύσκολη, ο ρόλος του περιβάλλοντος είναι σημαντικός και αναμφισβήτητος», υπογραμμίζεται στη μελέτη, ενώ επισημαίνεται ότι οι θάνατοι από κακοήθη νεοπλάσματα που καταγράφηκαν στο νομό Πέλλας στην υπό μελέτη χρονική περίοδο αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συνθήκες ζωής και διατροφής του τοπικού πληθυσμού αρκετά χρόνια πριν».

Χ.Π.

Ο καρκίνος δεν ήρθε ξαφνικά στην Πέλλα και τα στοιχεία είναι γνωστά από το 2011 και παλαιότερα!

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου