Thursday, 25 April, 2024

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Γιαννιτσών στο Καρπενήσι, για τα “Μποτσάρεια 2022”

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα που αποτελούν πλέον θεσμό, με πανελλαδική εμβέλεια, επέστρεψε φέτος

μετά από 2 χρόνια, λόγω covid.Η έναρξη για τις εκδηλώσεις “ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ 2022”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Καρπενήσι. Στις επετειακές εκδηλώσεις “Μποτσάρεια 2022” στο Καρπενήσι, το παρών έδωσε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, που με περηφάνεια συμμετείχε στην παρέλαση.

Στην παρέλαση στο κέντρο της πόλης συμμετείχαν 30 πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και 4 φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο  Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης από το Σούλι, έδρασε κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα.

Το καλοκαίρι του 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης προσπάθησε να ανακόψει το δρόμο στα τούρκικα στρατεύματα που επέδραμαν από τα Τρίκαλα προς τη δυτική Στερεά. Τη νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου, επικεφαλής 350 Σουλιωτών, επιτέθηκε κατά των 4.000 Τουρκαλβανών του Μουσταή Πασά, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και ο Μπότσαρης, αν και πληγωμένος ελαφρά στην κοιλιά, προχώρησε προς τη σκηνή του Μουσταή Πασά, προκειμένου να τον αιχμαλωτίσει. Όμως, μία σφαίρα από έναν αφρικανό υπηρέτη του πασά τον βρήκε στο μάτι και τον τραυμάτισε σοβαρά. Εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. Τότε, οι άνδρες του, αν και νικούσαν, διέκοψαν τη μάχη για να παραλάβουν τη σορό του αρχηγού τους και τα λάφυρα.

Μεταφέροντας τον νεκρό Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι, σταμάτησαν για λίγο στη Μονή Προυσού, όπου ευρισκόταν ο Καραϊσκάκης κατάκοιτος. Αυτός τον ασπάστηκε, λέγοντας: «Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω». Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου 1823 με θριαμβική πομπή, που περιγράφει ο Πουκεβίλ στα απομνημονεύματά του. Του θριάμβου προηγούνταν Τουρκαλβανοί αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν οι ίπποι των αξιωματικών τους με πολύτιμα επισάγματα και πενήντα τέσσερεις σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με κυανή χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα που ήταν ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και το ταμείο των εχθρών. Η επικήδεια τελετή έγινε στο ναό Αγίου Νικολάου των προμαχώνων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου