Thursday, 28 March, 2024

Πέλλα, Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Πώς αλλάζει από το Σάββατο η καθημερινότητα

Μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας

που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό βέβαια το βιώσαμε και μισό μήνα πριν, οπότε για όσο καιρό χρειαστεί, θα εφαρμοστεί και πάλι, όπως και το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα. Το θέμα είναι να μην μπαίνουν μόνο πρόστιμα, αλλά να τηρήσουμε όσο γίνεται όλοι τα μέτρα, για να αποφευχθούν τα… χειρότερα, όπως ένα τοπικό lockdown!
Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Yποχρεωτική η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές, με… διάλειμμα!
Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και κατά τη διάρκεια, δηλαδή, του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα, οπότε τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».
«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.
«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που “έβλεπαν” ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».
Εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών
Τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον ιο άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται «καζάνι που βράζει» με μεγάλο ιικό φορτίο.
Οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορονοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρουσματα των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη-δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία. Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δυο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατοντάδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους. Στην Πέλλα, και ειδικά στις “φορτισμένες” επιδημιολογικά περιοχές, σημειώνεται ευτυχώς ύφεση, καθώς χθες η καταγραφή έδειξε μόλις 5 κρούσματα, από την Έδεσσα (Άρνισσα) και Αλμωπία. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου