Thursday, 28 March, 2024

Πανηγυρική δικαίωση για τον «Λόγο της Πέλλας»

Νίκη της ελευθερίας του Τύπου

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, την 20η Ιανουαρίου 2017, έκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ αθώο τον Αβραάμ Πανίδη, μετά από έγκληση που είχε υποβληθεί εναντίον του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου.

Συγκεκριμένα επρόκειτο για περίπτωση που ο «Λόγος της Πέλλας», στην έντυπη έκδοση του, αναδημοσίευσε αυτούσια είδηση που αφορούσε σε παραπομπή σε δίκη δημοτικού υπαλλήλου με την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και είχε δημοσιευθεί προηγούμενα σε πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας μέσα.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος είχε αθωωθεί από το Δικαστήριο για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Η αθώωσή του είναι αμετάκλητη και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

Ο «ΛΟΓΟΣ της ΠΕΛΛΑΣ» ήταν το μοναδικό μέσο, απ’ όσα είχαν δημοσιεύσει ή αναδημοσιεύσει την παραπομπή του, που εξαρχής είχε επιφυλαχθεί για την τυχόν αθωωτική κρίση του δικαστηρίου και δημοσίευσε την είδηση της αθώωσής του. Παρ’ όλα αυτά, ο Αβραάμ Πανίδης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από έγκληση του υπαλλήλου, με μάρτυρα κατηγορίας, μεταξύ άλλων, τον ίδιο τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόριο Στάμκο.

Η αθωωτική αυτή απόφαση δημιουργεί σημαντικό νομολογιακό προηγούμενο σε ότι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα πληροφόρησης – ενημέρωσης του κοινού, σε υποθέσεις που σχετίζονται με δημόσια πρόσωπα και προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η ελευθεροτυπία και ο ελεγκτικός ρόλος του Τύπου αποτελούν θεμέλια της Δημοκρατίας και θα συνιστούσε πισωγύρισμα σε άλλες εποχές ο περιορισμός τους.

Ο «ΛΟΓΟΣ της ΠΕΛΛΑΣ» θα συνεχίσει να τηρεί τον ελεγκτικό του ρόλο και να ασκεί το καθήκον πληροφόρησης του κοινού, όπως έπραττε, ως έντυπο, στα 8 χρόνια λειτουργίας του, αλλά και σαν ηλεκτρονική εφημερίδα μέχρι σήμερα, πάντα με αντικειμενικότητα, σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και τη δεοντολογία.

Την υπεράσπιση του μέσου μας χειρίστηκαν οι δικηγόροι Χ. Αποστολίδης, Ε. Φουντουκίδης και Σ. Κίνδερλης.

Πανηγυρική δικαίωση για τον «Λόγο της Πέλλας»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου