Thursday, 28 March, 2024

Παύλος Πολάκης: Πριν από τα Χριστούγεννα οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας με στόχο την υλοποίηση του πολιτικού σχεδιασμού για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης και με ποια κριτήρια; Σε τί αποσκοπεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αυτήν την πρωτοβουλία; Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απαντά μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Στόχος η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και η συνολική αλλαγή του τρόπου προμηθειών.

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων;

Έχουμε ξεκινήσει αλλαγές μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοσίων νοσοκομείων, μετά την ψήφιση τροπολογίας που αποκαθιστά προβλήματα νομιμότητας που προκύπτουν από την αντικατάσταση διοικητών, υποδιοικητών και μελών Δ.Σ. σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Η αρχή έχει γίνει από την Κρήτη και τον Έβρο και ακολουθούν η Ήπειρος, το Ιόνιο και η Πελοπόννησος.

Όσον αφορά τους διοικητές και τους υποδιοικητές, την επόμενη εβδομάδα η Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης, με βάση τις εισηγήσεις των ΥΠΕαρχών που έχουν ήδη γίνει, εξετάζοντας βιογραφικά και μετά από συνέντευξη με αυτούς, θα αποφασίσει ποιοι θα παραμείνουν από τους σημερινούς διοικητές και υποδιοικητές. Μετά θα απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση βιογραφικών και αιτήσεων από όλους τους ενδιαφερομένους.

Και πάλι η Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης, μετά από εξέταση των βιογραφικών τους και συνέντευξη, θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία ποιοι θα προσληφθούν. Αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 -10 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι νέοι διοικητές θα έχουν αποφασιστεί πριν από τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων στις θέσεις τους.

Γιατί αλλάζουν οι διοικήσεις και ποια τα κριτήρια αξιολόγησης των νέων;

Εμείς ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με σαφή ενίσχυση του προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο και συνολική αλλαγή του τρόπου προμηθειών των νοσοκομείων. Αυτό το πιλοτικό σχέδιο η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών διοικητών έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να το τηρήσει.

Δεν θα είναι κριτήριο τα κομματικά ένσημα. Θα επιλεχθούν άνθρωποι που θα έχουν σχέση με τον χώρο της υγείας και σπουδές στη διοίκηση τόσο μεγάλων οργανισμών, όπως τα νοσοκομεία, αλλά θα πρέπει να δεσμεύονται στην υλοποίηση του σχεδιασμού ανάταξης και βελτίωσης του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Παύλος Πολάκης: Πριν από τα Χριστούγεννα οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου