Thursday, 25 April, 2024

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Μεγαλύτερη και πιο αυστηρή λιτότητα το 2016

Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι ψαλιδισμένος σε όλους τους τομείς

Με μειωμένα έσοδα κατά 60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με σχεδόν μηδενικά κονδύλια για την κοινωνική πολιτική αλλά και για τεχνικά έργα, όπως η συντήρηση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καλείται να πορευτεί το 2016 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι ψαλιδισμένος σε όλους τους τομείς, ενώ για πρώτη φορά η ΠΚΜ, όπως και οι υπόλοιπες δώδεκα περιφέρειες της χώρας, θα σηκώσουν το φορτίο της μισθοδοσίας του προσωπικού και της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που περιλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών.

Συνολικά τα έσοδα της ΠΚΜ για τη νέα χρονιά σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, διαμορφώνονται σε 208,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων της στα 280,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθηνά Αηδονά, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, αφού η διαφορά των 72,2 εκατ. ευρώ που προκύπτει καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του 2015.

Ειδικότερα η διοίκηση της δεύτερης περιφέρειας της χώρας παρά τις μεγάλες περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης πρέπει το 2016 να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου των επτά νομών με μόλις 35 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, και να εξοικονομήσει πιστώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες δράσεις κοινωνικής πολιτικής, τις οποίες ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2016, αλλά δεν προβλέπονται στις κρατικές δαπάνες. Παράλληλα πρέπει να καλύψει την αύξηση του ΦΠΑ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, για τα μαθητικά δρομολόγια, καθώς στο ποσό που αποδίδεται από το κράτος δεν έχει συμπεριληφθεί.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Μιλώντας για τα έσοδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τόνισε ότι δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των επτά νομών, ενώ σημείωσε ότι τόσο το νέο φορτίο που αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού όσο και ο ΦΠΑ για τα μαθητικά δρομολόγια θα γονατίσουν την ΠΚΜ. Διευκρίνισε ότι για το ζήτημα της μισθοδοσίας η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να κατανείμει εγκαίρως τις πιστώσεις, ωστόσο “δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη, όταν η προσπάθεια της χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί συνεχώς περικοπές”. Επιπλέον ανέφερε ότι οι μισθοί των εργαζομένων θα πληρώνονται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) αντί από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, γεγονός το οποίο ελλοχεύει τον κίνδυνο μεγάλης καθυστέρησης.

Για την αρμοδιότητα των σχολικών μεταφορών, που το 2015 άσκησαν οι περιφέρειες, η κ. Αηδονά σημείωσε ότι στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρεται πως το ποσό για το 2016 θα παραμείνει σταθερό και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Αναφορικά με τα έσοδα για το 2016, είπε ότι κατανέμονται ως εξής: Από τα 208 εκατ. ευρώ τα 98 εκατ. αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που εκτελείται με υπόλογο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή όσα κονδύλια παίρνει η ΠΚΜ από το κράτος, για να τα αποδώσει σε συγκεκριμένους αποδέκτες, σε 43 εκατ. ευρώ. Από αυτά 26 εκατ. είναι προϋπολογισμένα για τη μεταφορά μαθητών, 14 εκατ. για τα επιδόματα νεφροπαθών και 3 εκατ. για την επιχορήγηση προνοιακών ιδρυμάτων.

“ΨΙΧΟΥΛΑ” ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Από το σύνολο των παραπάνω πιστώσεων τα κονδύλια που απομένουν είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. προορίζονται για προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως η δακοκτονία και το ΟΣΔΕ, και για λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα.

Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αθ. Αηδονά προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, καθώς δεν προβλέπεται ειδικό κονδύλιο για το 2016 -το 2015 που προβλεπόταν τέτοια πίστωση δεν αποδόθηκε ποτέ στις περιφέρειες. Και αυτό επειδή το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μεταφέρει τα κονδύλια αυτά για την υλοποίηση του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πάντως στόχος της ΠΚΜ είναι να μεταφέρει άλλα 20 εκατ. ευρώ από το ταμειακό υπόλοιπο του 2015, προκειμένου μαζί με τα 13 εκατ. να προκύψουν 33-35 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής και συντήρησης του οδικού δικτύου.

Αντιπολίτευση: Τάσσεται κατά της μεταφοράς της μισθοδοσίας

Την έντονη αντίδραση και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η μισθοδοσία του προσωπικού των αιρετών περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό των περιφερειών μέσω ΚΑΠ. Οι επικεφαλής των οκτώ παρατάξεων αποφάσισαν μάλιστα να στείλουν έγγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ η Ριζοσπαστική Ενότητα ζήτησε και την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Μεγαλύτερη και πιο αυστηρή λιτότητα το 2016

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου