Thursday, 28 March, 2024

Πετρέλαιο και μετά τις 30 Απριλίου: Παράταση στην προθεσμία

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την περίοδο πώλησης πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης

προκειμένου οι καταναλωτές να αποκτήσουν τη δυνατότητα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με φθηνό πετρέλαιο.
Βάσει της νομοθεσίας, ο χαμηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης (0,28 ευρώ ανά λίτρο) ισχύει από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Απριλίου. Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί αυτή η προθεσμία προκειμένου περισσότεροι καταναλωτές να έχουν το χρονικό περιθώριο να αγοράσουν.
Την πληροφορία ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN. H παράταση είναι ένα έτοιμα και των βενζινοπωλών οι οποίοι βλέπουν αυξημένες παραγγελίες από τους καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες.
Μπορεί οι πωλήσεις της αμόλυβδης να έχουν καταρρεύσει και λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης γεμίζοντας τις δεξαμενές τους. Η τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από τα 0,8 ευρώ ενώ και στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρχουν ακόμη χαμηλότερες τιμές κοντά στο 0,75 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές χονδρικής που ισχύουν σήμερα, έχουν υποχωρήσει σε νέο χαμηλό πολλών ετών. Συγκεκριμένα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα λίτρο (μαζί με τον ειδικό φόρο αλλά χωρίς τον ΦΠΑ) κοστίζει 0,44733 ευρώ όταν στις 14 Απριλίου κόστιζε 0,51665 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 10 ημέρες έχουν υποχώρηση άνω του 14%. Από τις αρχές του χρόνου μάλιστα, η τιμή έχει “βουτήξει” σχεδόν κατά 30 ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι μια παραγγελία 1000 λίτρων είναι φθηνότερη κατά 300 ευρώ. Η παράταση που θα δοθεί θα είναι τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου