Thursday, 25 April, 2024

Πιέζουν όχι μόνο για «τουρκική», αλλά και για… «μακεδονική» μειονότητα! Επαφές ΚΙΕΦ στην Έδεσσα

Ο ρόλος του Νικόδημου Τσαρκνιά που παριστάνει τον… «αρχιεπίσκοπο της αιγαιακής Μακεδονίας» κι η συνάντησή του με την Τσιγδέμ Ασάφογλου.

Γράφει ο Διονύσης Βοργιάς
Με δεδομένη την εκλογική αποδυνάμωσή του αλλά και την έλλειψη ποιοτικού πολιτικού λόγου σε ζητήματα καθημερινότητας που ταλανίζουν τη μειονότητα, το κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) αναζητά συνεργασίες, προκειμένου να μη χάσει το ρόλο του. Γι’ αυτό αποπειράται να ηγηθεί σ’ ένα ευρύτερο σχήμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων αυτοαποκαλούμενων «εθνικών μειονοτήτων» στη χώρα μας.
Η προσπάθεια δεν είναι σημερινή, αφού κάθε χρόνο στο μνημόσυνο Σαδίκ καλούνται εκπρόσωποι του «Ουράνιου Τόξου», κόμματος ελάχιστης ανταπόκρισης στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο αναπτύσσει την ανθελληνική ρητορική ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας». Ηγετικές φυσιογνωμίες στην προπαγάνδα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Π. Βοσκόπουλος κι ο αυτοαποκαλούμενος… «επίσκοπος των Μακεντόνες» ή «αρχιεπίσκοπος της αιγαιακής Μακεδονίας» Νικόδημος Τσαρκνιάς, καταδικασθέντας για τη δράση του από τα ελληνικά δικαστήρια κι αποσχηματισθέντας (από το 1993) μετά από απόφαση Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κι οι δύο τους προσπαθούν να προσηλυτίσουν, μ’ ελάχιστη ανταπόκριση, σλαβόφωνους Έλληνες της Βορείου Ελλάδος, υπό την ομπρέλα μίας δήθεν «μακεδονικής μειονότητας».
Μάλιστα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα τέλη του 2018, ο Νικόδημος Τσαρκνιάς ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Krste Misirkov». Στα μέσα του 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέγραψε το εν λόγω μόρφωμα από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, διότι οι σκοποί δράσης τους αποδείχθηκαν μη νόμιμοι.
Επαφές ΚΙΕΦ στην Έδεσσα
Οι δύο πλευρές, ΚΙΕΦ από τη μία και «Κίνηση» από την άλλη, συναντήθηκαν στην Έδεσσα, έδρα της Κίνησης. Κι οι δύο πλευρές διαφήμισαν με δελτία Τύπου την επίσκεψη, γεμάτα προπαγάνδα, μη αναγνωρισμένους όρους κι αγνόηση των διεθνών συνθηκών. Κοινός στόχος; Η δημιουργία κλίματος ενόψει εκλογών κι η άσκηση πίεσης για την αναγνώριση όχι μόνο «τουρκικής» μειονότητας αλλά και «μακεδονικής».
Ακολουθούν αυτούσιες οι ανακοινώσεις:
ΚΙΕΦ: «Στις 3 Φεβρουαρίου 2022, η Πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας Τσιγδέμ Ασάφογλου συναντήθηκε με την κ. Ευγενία Νατσουλίδου και τον κ. Νίκο Τσαρκνιά, ιδρυτές του “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Krste Misirkov” το οποίο εδρεύει στην περιοχή της Έδεσσας. Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν τα τρέχοντα προβλήματα των δύο μειονοτήτων καθώς και η μελλοντική συνεργασία τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους της Μακεδονικής μειονότητας που μας φιλοξένησαν και να ενημερώσουμε το κοινό ότι οι επαφές μας θα συνεχιστούν, τονίζοντας ότι σε μια πολυπολιτισμική χώρα οι διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές αποτελούν πλούτο και θα πρέπει να αξιολογηθούν προς όφελος της χώρας».
Κίνηση: «Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, είχαμε την τιμή και την χαρά να δεχθούμε την επίσκεψη από εκπρόσωπους την Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, με επικεφαλής την Πρόεδρο του πολιτικού κόμματος ΚΙΕΦ/DEB, κυρία Çiğdem Asafoğlu, στην έδρα μας στην Αριδαία Αλμωπίας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η τουρκική και η μακεδονική μειονότητα στην χώρα μας, που αφορούν στην εκπαίδευση, σε θρησκευτικά ζητήματα, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στις διακρίσεις που βιώνουν τα μέλη των μειονοτήτων μας.
Επιπλέον, συζητήσαμε για την άρνηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, μέχρι σήμερα, να εφαρμόσουν δεσμευτικές για την χώρα μας διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που αφορούν στην προστασία των εθνικών, γλωσσικών, θρησκευτικών μειονοτήτων, οι οποίες έχουν επικυρωθεί και έχουν γίνει νόμοι του κράτους αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη η εφαρμόζονται με ελλιπή τρόπο. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι αυτές οι συναντήσεις μας θα εξακολουθήσουν να γίνονται και στο μέλλον με έναν εποικοδομητικό διάλογο ώστε να μπορέσουμε από κοινού να βρούμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως μειονότητες στην χώρα μας την Ελλάδα».
Παρά τη γραμμή που δίνεται από κύκλους της Άγκυρας στη μειονότητα της Θράκης για ψήφο προς το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές-και η υπακοή στη γραμμή από πολλούς συμπολίτες μας, κυρίως λόγω φόβου- τα εκλογικά ποσοστά που συγκεντρώνει το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 1% πανελλαδικά. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε με συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», κόμμα το οποίο κινείται μετέωρα.
Στις ευρωεκλογές του 2019, το ΚΙΕΦ διατήρησε την πρωτιά του στους Ν. Ξάνθης και Ροδόπης, ωστόσο με μικρότερα ποσοστά σε σύγκριση με το 2014, καταγράφοντας μικρή μεν, αλλά πτωτική τάση. Πανελλαδικά απέσπασε 0,71% (40.211 ψήφους) το 2019, ενώ το 2014 0,75% (42.792 ψήφους). Στη Ροδόπη έχασε 4 μονάδες, από 42% σε 38% σε 5 χρόνια, ενώ στο Ν. Ξάνθης διατηρήθηκε περίπου στο 25%. Εκτός από τον Έβρο (1,30%) σε όλους τους άλλους Νομούς της χώρας έμεινε κάτω από το 0,10%… αυτό έλειπε δηλαδή να δούμε αύξηση ποσοστών!
Όσο για το Ουράνιο Τόξο, η παρουσία του περιορίστηκε στο 0,11% πανελλαδικά (6.364 ψήφους) με κορυφαίες επιδόσεις το 3,33% στο Ν. Φλώρινας (1.123 ψήφους) και 0,54% στον Ν. Πέλλας (468) που αφορά τους δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας κυρίαρχα. Τα ποσοστά στους υπόλοιπους Νομούς ήταν στα όρια μη καταγραφής.
Πηγή: xronos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου