Friday, 19 April, 2024

Ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε καλοκαιριάτικα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες οδηγοί στην Κ. Μακεδονία;

Εν μέσω θέρους αποφάσισαν οι της Περιφέρειας να γίνουν οι αποκαταστάσεις του οδοστρώματος στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο

Με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστούν έως το φθινόπωρο οι εργασίες σε τμήματα του επαρχιακού και εθνικού δικτύου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του οδοστρώματος. Η εργολαβία έχει ανατεθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διάρκεια του καλοκαιριού όμως θα συνεχιστεί και η ταλαιπωρία όσων κατευθύνονται προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καθώς δεν θα παραδοθεί το τμήμα του δρόμου Μουδανιών-Ποτίδαιας, μήκους 4 χιλιομέτρων, πριν από τη γέφυρα της Ποτίδαιας.

Υπεύθυνη για την κατασκευή του εν λόγω έργου αλλά και για το τμήμα του δρόμου Θέρμης-Γαλάτιστας είναι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η διοίκηση της οποίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προέκυψαν προβλήματα με τον εργολάβο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή νέου αναδόχου.

Αναφορικά με τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του οδοστρώματος στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεγίστης σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα βοηθήσουν σημαντικά στις μετακινήσεις αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής. Όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», οι εργασίες θα γίνουν αυτήν την περίοδο, επειδή λείπει ο κόσμος. «Τα έργα στην περιφερειακή οδό, όπως και τα έργα στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας, τα έργα που θα αρχίσουν σε λίγο στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, είναι έργα συντήρησης, έργα που δεν έχουν γίνει εδώ και δέκα χρόνια λόγω έλλειψης χρημάτων. Εμείς διεκδικήσαμε και πήραμε 15 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι τα ρίχνουμε κατευθείαν στην αναβάθμιση και στη συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς για την κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το έργο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά προς το παρόν, όπως είπε, υπάρχει σιγή ιχθύος, σιγή ασυρμάτου, όπως και για πολλά άλλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία που έχουν μείνει πίσω.

Παγωμένα τα έργα της «Εγνατίας Οδού»

Στα έργα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, αρμόδιος για τις υποδομές και τα δίκτυα, Γιάννης Γιώργος, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή όλες οι εργολαβίες που έχει αναθέσει η ΠΚΜ είναι σε εξέλιξη, πλην των τμημάτων που πρέπει να κατασκευάσει η «Εγνατία», όπως οι δρόμου Θέρμης – Γαλάτιστας και Μουδανιών – Ποτίδαιας. Στο δεύτερο τμήμα, όπως είπε, έγιναν κάποιες εργασίες πριν από τη διασταύρωση στον Άγιο Μάμα, αλλά σταμάτησαν. «Η διοίκηση της περιφέρειας θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην ‘Εγνατία’, καθώς δεν μπορεί ένα τμήμα δρόμου να παραδίδεται, όπως αυτό της Ποτίδαιας – Κασσανδρείας (σ.σ. παραδόθηκε πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από την ΠΚΜ) και στο υπόλοιπο να παγώνουν οι εργασίες για τους επόμενους πολλούς μήνες», τόνισε στη «Μ» ο κ. Γιώργος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από τη διοίκηση της «Εγνατίας Οδού», η οποία πρόσφατα σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες στο τμήμα Μουδανιών – Ποτίδαιας αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, ώστε να παραδοθεί στην κυκλοφορία το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι για το μήκους 4 χιλιομέτρων τμήμα του δρόμου Μουδανιών – Ποτίδαιας ο πρόεδρος της «Εγνατία Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης είπε πρόσφατα ότι σύντομα θα εγκατασταθεί νέος εργολάβος. Σημείωσε ακόμη ότι λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου τα έργα θα αρχίσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται περίπου το Μάρτιο του 2017.

Το φετινό καλοκαίρι η κίνηση των οχημάτων ήδη ρυθμίζεται με την παραχώρηση επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας τις Παρασκευές στο ρεύμα εισόδου στη Χαλκιδική και τις Κυριακές στο ρεύμα εξόδου.

Καθυστερεί το οδικό τμήμα Θέρμης – Γαλάτιστας

Για το 3 χλμ. οδικό έργο Θέρμης – Γαλάτιστας σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα απαιτηθεί νέα εργολαβία, ενώ οι εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις είναι σημαντικές και θα προκαλέσουν καθυστερήσεις. Το ίδιο επισήμανε και ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα απαλλοτριώσεων, αλλά η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να προχωρήσει το έργο. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η ΠΚΜ και η «Εγνατία» θα διεκδικήσουν από κοινού λύση για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στοιχεία από makthes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου