Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Προειδοποίηση Πέτσα για τοπικά σκληρά lockdown: «Στις γιορτές αν δεν προσέξουμε, θα κινδυνέψουμε»

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, το εμβόλιο

αλλά και τα επιπλέον μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, ο Στέλιος Πέτσας παρέθεσε τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, δείχνοντας ότι υπάρχει μικρή, αργή αλλά σταθερή βελτίωση, ωστόσο ανέφερε ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Κοζάνη και τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τοπικών αυστηρών lockdowns. Οπως είπε «δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί να υπάρχει ύφεση, υπάρχει αύξηση να υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα».

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» -Δεν αποκλείονται αυστηρότερα μέτρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε αυστηρότατο μήνυμα, τονίζοντας πως σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση.
Εκκληση για τις ημέρες των εορτών -Αν δεν προσέξουμε θα κινδυνέψουμε
Ο κ.Πέτσας τόνισε επίσης πως αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο.
Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια.
Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές.

Τα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα, ακόμη πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα.

Άλλα σημαντικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης:
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στις 1015 στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό και τη στρατηγική εμβολιασμού στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Εξετάζεται γιατί υπάρχουν αποκλίσεις σε τοπικό επίπεδο από τη γενική επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση θα αποφασίσει ενδεχομένως σε τοπικό επίπεδο. Δεν εξετάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή σε γενικό επίπεδο
Η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλιο όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ
Από τον Φεβρουάριο και μετά περιμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια
Σε ερώτηση αν ο μειωμένος αριθμός εμβολίων προκαλέσει προβλήματα στον στόχο για τον εμβολιασμό. Θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος Ιουνίου σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Σχεδιάζουμε τον εμβολιασμό με αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά είναι μέσα στην προτεραιοποίηση το υγειονομικό προσωπικό.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου