Tuesday, 16 April, 2024

Προνόμια εμβολιασμένων, Γεωργιάδης: Τα καταστήματα εστίασης θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες

Για τα περαιτέρω προνόμια των εμβολιασμένων που θα ανακοινωθούν σήμερα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

μεταφέροντας πως η κεντρική ιδέα είναι πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας.
Σε συνέντευξή του στον Ant1, σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για τα καταστήματα εστίασης σε σχέση με αυτό, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.
Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.
Σχολιάζοντας το οικονομικό κίνητρο που ανακοινώθηκε χθες για τους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες με κάποιες παραλλαγές και στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει για τους νέους οι οποίοι έλαβαν την μικρότερη ενίσχυση από όλους όσους επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας. Για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, σύντομα θα φτάσουμε στο 60% σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού, αλλά δύσκολα θα ανέβουμε παραπάνω και για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε το ποσοστό για να φτάσουμε στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Τέλος και σχολιάζοντας τα σενάρια που λένε ότι το οικονομικό κίνητρο στους νέους δείχνει… εκλογές στο άμεσο μέλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η ΝΔ έχει προβάδισμα μεγαλύτερο του 17% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στο μέσον της θητείας της και αυτό είναι απάντηση σε τέτοιου είδους σενάρια. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμαναν χθες ότι έρχονται και νέες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους ως ανταπόδοση για τη συμβολή τους στη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας υπό τη σκιά και της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η πληρότητα των καταστημάτων δεν θα είναι στο 100%, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πελάτες στην είσοδο του καταστήματος θα δείχνουν μέσω εφαρμογής στο κινητό τους το QR code, η εγκυρότητα του οποίου θα διασταυρώνεται από τον υπεύθυνο του εστιατορίου ή του μπαρ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έλεγχος και βρεθεί κάποιος ανεμβολίαστος στο εστιατόριο τότε τα πρόστιμα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και θα περιλαμβάνουν ακόμα και την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.
Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.
Από την άλλη, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου