Thursday, 28 March, 2024

Προτάσεις για τον Άνω Συνοικισμό Σκύδρας

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινα δέκτης προσωπικής επίθεσης από τη δήμαρχο Σκύδρας και μέλη της δημοτικής της παράταξης. Ακόμη κι αν δεν κατονομάστηκα όλοι κατάλαβαν για ποιον μιλούσε. Είναι φανερό ότι η δραστηριότητα που ασκώ σαν μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Σκύδρας τους ενοχλεί. Οι άνθρωποι αυτοί, που ενάμιση χρόνο τώρα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το αλληλοσυγχαίρονται για την ανυπαρξία τους στα σοβαρά και τα δύσκολα, μου ασκούν κριτική γιατί κάνω το αυτονόητο. Εντοπίζω τα προβλήματα αυτής της πόλης και απαιτώ από αυτούς που διαχειρίζονται τη τύχη της να τα επιλύσουν. Κι αν κάποιες φορές ο τρόπος μου ήταν πιεστικός  αυτό οφείλεται  στην δική τους αρνητική προδιάθεση να δώσουν λύσεις. Οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να παίζουν   ακόμη και με τον θεσμό του συνηγόρου του πολίτη, στον οποίο αναγκάστηκα να προσφύγω για να καθαριστεί το ανάχωμα του Εδεσσαίου ποταμού από τα σκουπίδια, δηλώνοντας ψευδώς σε απαντητική επιστολή ότι αυτό έχει γίνει. Την ίδια στιγμή που εγώ προσπαθώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μου ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σκύδρας δύο φορές δεν έφερε θέματα προς συζήτηση στο συμβούλιο λες και τα έχουμε λύσει όλα σε αυτή την πόλη. Συνεπής και αυτός με την  κυρίαρχη πολιτική της δημάρχου που κρύβει τα πραγματικά προβλήματα μέσα από έναν βομβαρδισμό γιορτών και πανηγυριών. Με αυτή την πολιτική ούτε εγώ θα είχα πρόβλημα αρκεί πρώτα να είχαμε επιλύσει τα προβλήματα για την επίλυση των οποίων μας επέλεξε ο κόσμος. Αυτά ως γενικές αναφορές και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο πραγματικός λόγος που απευθύνομαι σε εσάς είναι για να αναφερθώ σε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του παλαιού συνοικισμού Σκύδρας. Προβλήματα που δυστυχώς καμία δημοτική αρχή δεν έχει λύσει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να τα ορίσει ως προτεραιότητες και στο μέτρο της δυνατότητας που της δίνει ο προυπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου να δώσει λύσεις.

Πρώτο πρόβλημα η ανυπαρξία ασφαλτόστρωσης σε δρόμους του παλαιού συνοικισμού. Εδώ δεν μιλάμε για δρόμους που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο τα τελευταία χρόνια αλλά για δρόμους που υπάρχουν από την πρώτη διανομή οικοπέδων που έγινε στη πόλη ογδόντα χρόνια πριν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Κουντουριώτη. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός του πως καταφέρνουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή την οδό να φτάνουν στα σπίτια τους. Ο δρόμος όχι μόνο δεν είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά παρουσιάζει και την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Πολύ κοντά και άλλοι δρόμοι πλησίον του αναχώματος του εδεσσαίου ποταμού με πλήθος οικοδομών. Η περιοχή με τις βροχές του χειμώνα θυμίζει λασπότοπο. Ο δήμος Σκύδρας παρά το γεγονός ότι από πέρυσι το καλοκαίρι δημοπράτησε το έργο της ενδοδημοτικής οδοποιίας Σκύδρας μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Με δεδομένο ότι έχουμε μπεί πλέον στην άνοιξη πιστεύω ότι πρέπει να δώσει άμεσα την εντολή στον εργολάβο του έργου να προχωρήσει στην αποκατάσταση και την ασφαλτόστρωση αυτών των οδών. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα τμήματα που χρειάζονται παρόμοιες παρεμβάσεις αλλά αυτά που επισημαίνω είναι άμεσης προτεραιότητας και λόγω πυκνότητας των υφισταμένων κατοικιών.

Δεύτερο πρόβλημα που είναι και σημαντικότερο κατά την άποψη μου γιατί συνδέεται με την ασφάλεια των πεζών είναι η κατασκευή πεζοδρομίων σε δρόμους του συνοικισμού. Συμφωνώ με την άποψη ότι την σημερινή εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης τέτοια έργα φαντάζουν σαν πολυτέλεια, εδώ όμως μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Με εξαίρεση την οδό Στρατάρχου Παπάγου σε κανέναν άλλο δρόμο δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Αυτό είναι αδιανόητο από τη στιγμή που υπάρχει και λειτουργεί στην άκρη του συνοικισμού το 2ο δημοτικό σχολείο Σκύδρας. Ζητάω σε ακτίνα τουλάχιστον τριακοσίων μέτρων, εκεί που η πυκνότητα της μετακίνησης των μαθητών είναι μεγάλη να μην υπάρχει δρόμος που να μην είναι πλακοστρωμένος από τη μία του τουλάχιστον πλευρά. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται οι μαθητές σήμερα από και προς το δημοτικό σχολείο και άκρως επικίνδυνος. Η δήμαρχος οφείλει να δώσει άμεσα εντολή στην τεχνική υπηρεσία του δήμου να προχωρήσει σε μελέτη για την κατασκευή αυτών των πεζοδρομίων. Όπως οφείλει να δώσει και εντολή για να ασφαλτοστρωθεί ο χώρος μπροστά από την είσοδο του 2ου δημοτικού σχολείου που τους χειμερινούς μήνες θυμίζει λίμνη.

Το παρόν είναι η αρχή των προτάσεων που θα γίνονται από μέρους μου δημόσια, μιας και στα τοπικά συμβούλια δεν έρχονται τέτοιου είδους θέματα.

                                                                           ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

                                                                       ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου