Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πρωτοβουλία Πολιτών: Ένας ακόμη χρόνος χαμένος… Διακρατικός σιδηρόδρομος, χρηματοδοτούμενος από ευρωπαϊκά κονδύλια

Πέρασε ήδη ένας χρόνος (17 Απριλίου 2021) από την επίσκεψη στην Κοζάνη του πρώην Υφυπουργού Υποδομών-Μεταφορών του κ. Κεφαλογιάννη!

Σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ακούσαμε ότι εξετάζεται η ανάπτυξη του Σιδηροδρομικού Δικτύου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και κατά συνέπεια την υποχρέωση της Ελλάδας να συνδεθεί με την Αλβανία και τα Σκόπια, (Διακρατικός σιδηρόδρομος και χρηματοδοτούμενος από ευρωπαϊκά κονδύλια στο μεγαλύτερο ποσοστό του).

Ο συντοπίτης μας Σωτηρόπουλος Βασίλειος βλέποντας τις εξελίξεις που δρομολογούνται κατάλαβε την σημαντική αξία αυτού του έργου που θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία (λόγω και της βίαιης απολιγνιτοποίησης στην περιοχή). Κατέθεσε τις καινοτόμες προτάσεις του για την ανάπτυξη του Σιδηροδρομικού Δικτύου στον κ. Υφυπουργό και συνομίλησε μαζί του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συντοπίτης μας Σωτηρόπουλος έκανε αυτές τις προτάσεις. Πολύ ενωρίτερα το έτος 2017 κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας του 2017, στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων, στην διαβούλευση του Υπουργείου Υποδομών με τους κοινωνικούς τοπικούς φορείς, που διεξήχθη με τίτλο Υποδομές-Προσπελασιμότητα, μετά την ομιλία του Υπουργού κ. Σπρίτζη κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, πρώτος στον κατάλογο των τοποθετήσεων ήταν ο συντοπίτης μας γνωστός Αρχιτέκτονας και ειδικός σύμβουλος ανάπτυξης (που κατοικεί στην Αθήνα), Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος κατέθεσε την καινοτόμο και ουσιώδη πρόταση για την δημιουργία νέου οδικού άξονα που θα συνδέει την Καστοριά με την Πτολεμαΐδα και την Νάουσα. Τα χρόνια πέρασαν και να που το 2021 φτάνει πλέον να γίνει υλοποιήσιμη η πρόταση του.

Είναι αλήθεια ότι αρχικά υπήρχε ένα αρνητικό περιβάλλον ή στην καλύτερη περίπτωση, μια ηττοπαθής στάση των Τοπικών Αρχών της Περιοχής μας. Όμως πάντα υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που δεν κάνουν πίσω… Αυτοί οι πολίτες παίρνουν την πρόταση στα χέρια τους, αρθρογραφούν και ενημερώνουν από άκρη σε άκρη τους δημότες για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Οι πολίτες αυτοί που στην συνέχεια συγκροτούν την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ/ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, μεταλαμπαδεύουν την αισιοδοξία τους και σε άλλους πολίτες δημιουργώντας ένα κίνημα πολιτών.

Τελικά ο Δήμαρχος Εορδαίας πείθεται και ζητά μαζί με τη Δημοτική κοινότητα Πτολεμαΐδας με αποφάσεις τους την υλοποίηση αυτού του έργου και καταθέτουν το αίτημά τους αυτό στην διαβούλευση του ΣΔΑΜ.

Ως Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών Πτολεμαΐδας/Εορδαίας πετύχαμε το ακατόρθωτο. Αντιστρέψαμε τη ροή των πραγμάτων και βάλαμε τις βάσεις για μια διαφορετική κουλτούρα στην Εορδαία, με ορίζοντα και βάθος χρόνου να απεξαρτηθούμε από την Δεσποτική Κοζάνη. Και αυτό γιατί η πρόταση της ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η μόνη που εμπεριέχει, ρεαλισμό και ορθολογισμό.

Ήδη σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί από το κόμμα της Ελληνικής Λύσης για το θέμα προς το υπουργείο, ο ΟΣΕ απάντησε ότι ξεκινά προκαταρτικές μελέτες για να διαπιστωθεί ποια από τις δυο προτάσεις που υπάρχουν είναι συμφέρουσες και βιώσιμες.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι:

-Η πρόταση Σωτηρόπουλου είναι η συντομότερη και άρα και η πιο φτηνή,

– Εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες των περιοχών,

– Είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

-Ενώνει τη Θεσσαλονίκη με ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο 150Km/h με την Αλβανία, αλλά και το Μοναστήρι και φυσικά την Καλαμπάκα με την Φλώρινα και το Μοναστήρι.

Βεβαίως σε καμιά μα σε καμιά περίπτωση δεν έχει να σταθεί σε αντιπαράθεση με την γείτονα πόλη της Κοζάνης και την σύνδεση της με την Καλαμπάκα, αλλά αποτελεί συνέχεια αυτού του έργου. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και την αρχή των εργασιών του μεγάλου αυτού έργου που περιμένει για να ανακουφιστεί όλη η Δυτική Μακεδονία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ-ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

*Επισυνάπτουμε τον σχετικό χάρτη για την κατανόηση της πρότασης του Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου