Wednesday, 24 April, 2024

Πρωτόκολλο συνεργασίας της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αγία Πετρούπολη

Πρωτόκολλο και τριετή οδικό χάρτη συνεργασίας (2017-2020) υπέγραψαν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυβερνήτης Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο, στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ «KYRIL SYNERGY: Αγία Πετρούπολη – Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις συνεργασίας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

tzitzipetroupoli

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, η οποία ανοίγει νέους δρόμους, με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο περιοχές. «Πρόκειται για μια συνεργασία, για την οποία έχω εργαστεί από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσω να εργάζομαι, γιατί πιστεύω στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών μας. Περνάμε σήμερα πλέον, από την προετοιμασία στην υλοποίηση, μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και του Οδικού Χάρτη για την ανάπτυξη της συνεργασίας, μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2017-2020. Ξεκινάμε σήμερα ένα τριετές πρόγραμμα δράσεων, με το οποίο πρώτον ενισχύεται η επιχειρηματικότητα σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα και δεύτερον προωθούνται υπηρεσίες και προϊόντα με αμοιβαία ωφέλεια.

mariazografou

Ταυτόχρονα κάνουμε ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας, φέρνοντας κοντά τους επιχειρηματίες από τις δύο Περιφέρειες, τόσο με τις τράπεζες του φόρουμ, όσο και με τις B2B συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας καλωσορίζοντας την πολυμελή ρωσική αποστολή, με επικεφαλής τον κ. Πολτάβτσενκο.

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, προωθούνται επτά συγκεκριμένοι και αμοιβαίοι στόχοι:

1.Ενίσχυση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

2.Αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

3.Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

4.Συμμετοχή σε δράσεις διάδοσης του πολιτισμού.

5.Ανάδειξη του έργου των εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

6.Παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων επιστήμης και τεχνολογίας.

7.Προώθηση των  αειφόρων επενδύσεων και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε και τους έξι πρώτους τομείς κοινής δράσης:

-Πολιτισμός και Τέχνη.

-Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και Εμπόριο, με επίκεντρο τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, τις επενδύσεις και την αγορά ακινήτων.

-Εκπαίδευση, Επιστήμη και Τεχνολογία, με επιστημονικές συνεργασίες και ανταλλαγές φοιτητών, σπουδαστών και ερευνητών.

-Τουρισμός, με νέες θεματικές διαδρομές και σύνδεσή του με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα τοπικά προϊόντα, τη θρησκεία και την ιστορία.

-Πρωτογενής Παραγωγή, με έμφαση στις εξαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

-Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Όταν πραγματοποιούσα την επίσκεψη μου στον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, με στόχο να ξεκινήσουμε αυτή τη στενή διμερή συνεργασία, στο μυαλό μου είχα ένα και μόνο πράγμα: την προοπτική της οικονομίας και την κοινωνίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Και προοπτική σημαίνει ανάπτυξη. Και ανάπτυξη σημαίνει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Σημαίνει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία με ακόμα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε όλους τους τομείς που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Περιφέρειάς μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα τέσσερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

1.Συνδυασμένες μεταφορές.

2.Αγροτικός τομέας και εξαγωγές.

3.Τουρισμός.

4.Παιδεία και Πολιτισμός.

«Οι πέντε θεματικές του φόρουμ, με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση, την παιδεία τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την υγεία, την επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό τομέα, συνιστούν τους πέντε πρώτους άξονες της συνεργασίας που παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Θα ακολουθήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, πολλά ακόμα πεδία και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες. Σ’ αυτό το δρόμο που βάλαμε την Κεντρική Μακεδονία, συνεχίζουμε αποφασιστικά και αταλάντευτα. Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται ολοένα και πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, πιο εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική. Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται σύγχρονη. Και μια σύγχρονη Περιφέρεια μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πιο ανθρώπινη. Γιατί πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο για να μπορείς μετά να δώσεις σε όλους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που ακόμα μία πρωτοβουλία και προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Πολτάβτσενκο αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας τονίζοντας ότι σε δύο χρόνια συμπληρώνονται 190 χρόνια σύναψης διμερών διπλωματικών σχέσεων, Μίλησε για τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα έργα του Αριστοτέλη και σημείωσε: «Ο Αριστοτέλης εφηύρε την οικονομία που υφίσταται μέχρι σήμερα. Εκείνος στα έργα του έλεγε τι εμποδίζει και τι ενθαρρύνει την οικονομία. Η οικονομία ενθαρρύνεται από τις καλές σχέσεις, την κατανόηση και τη διάθεση να συνεργαστείς και αυτή η διάθεση και κατανόηση υπάρχει μεταξύ μας».

Για τους επιμέρους τομείς συνεργασίας είπε ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες στο χώρο του πολιτισμού ενώ για το χώρο του τουρισμού σημείωσε ότι μπορούν να προωθηθούν ο επιχειρηματικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και ο πνευματικός τουρισμός που έχει σχέση με τις κοινές ορθόδοξες αξίες της Ελλάδας και της Ρωσίας.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που τόνισε ο φίλος μου Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει σχέση με συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών. Ναι σήμερα ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Υπάρχουν ορισμένες διακυμάνσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι οποίες δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά κανένας δεν εμποδίζει και δεν απαγορεύει στις περιφέρειες διαφόρων χωρών να συνεργάζονται στον τομέα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των καινοτομιών και νομίζω ότι έχουμε να προσφέρουμε πολλά πράγματα ο ένας στον άλλον και είναι μια από τις κατευθύνσεις που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε πολύ», συμπλήρωσε ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων της περιοχής, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων όλων των τομέων παραγωγής.

Πρωτόκολλο συνεργασίας της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αγία Πετρούπολη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου