Thursday, 25 April, 2024

Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου: «Χάθηκαν ζωές στην Πέλλα – Να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί»

Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος μιλάει στον «Λόγο της Πέλλας» για την κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, λόγω κορονοϊού.

Ιδιαίτερη προσοχή στις ώρες που ο καθένας μας χαλαρώνει και δεν δίνει σημασία στα προληπτικά μέτρα προστασίας απέναντι στην covid19, συνέστησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη διάρκεια της αποκλειστικής του συνέντευξης, που έδωσε στον «Λόγο της Πέλλας» και τον Σίμο Σλατίνη. 

Παράλληλα, στάθηκε και στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, όπου η Επιτροπή των Λοιμωξιολογων, εισηγήθηκε αρχικά το άνοιγμα των σχολείων που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κύριε Πρόεδρε, πως θα πειστεί ο πολίτης ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Υπάρχει κάτι που διαφεύγει της προσοχής όλων; Εσείς, έχετε κάποιον ενδοιασμό;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό, αντίθετα είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η μοναδική μας άμυνα απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο που ζούμε. Φυσικά και εγώ και η οικογένεια μου, όταν έρθει η σειρά μας, θα κάνουμε το εμβόλιο. Σε ότι αφορά τώρα, για το πως το δέχεται η ίδια η κοινωνία, μπορείτε να το διαπιστώσετε νομίζω και εσείς, ότι η πλειοψηφία του κόσμου το αποδέχεται ως την μία και μοναδική λύση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Υπάρχουν βέβαια και οι αμφισβητίες. Πρέπει να διευκρινίσω ότι κανείς δεν τους υποχρεώνει. Ωστόσο, ας το δούμε και λίγο διαφορετικά. Στη ζωή μας δεν είναι το πρώτο εμβόλιο που θα κάνουμε. Όλα τα προηγούμενα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το τελευταίο ας μην το ξεχνάμε. Σε ότι αφορά τέλος, αν υπάρχει κάτι ύποπτο από πίσω, με συγχωρείτε, αλλά προτιμώ να μην σχολιάζω θεωρίες συνωμοσίας, που αναπαράγονται από κάποιους κύκλους.

Μετά το δεύτερο κύμα που κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές, περιμένουμε και το λεγόμενο τρίτο κύμα;

Μετά τα όσα έγιναν, είμαστε σε επιφυλακή αφού οι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος, έχουν αποδειχτεί στατιστικά οι πιο επικίνδυνοι για τις εξάρσεις των ιώσεων και λοιμώξεων. Υπάρχει η προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, αυτή τη φορά, με περισσότερη εμπειρία, μετά από τα όσα δυσάρεστα περάσαμε όλοι.

Για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων τι έχετε να πείτε;

Μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία και συμμετέχω, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Και αυτό με την προϋπόθεση να υπάρχει ένα μέτρο ασφάλειας για τα παιδιά, με διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από τα σχολεία, με εντατικούς ελέγχους στους μαθητές που το επιθυμούν και με τη συναίνεση των γονέων.

Σε πρώτη φάση θα γίνει αυτό και αν είναι αποτελεσματικό, θα ανοίξουν και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Εννοείται ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα παιδιά μας.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα γίνουν εμβολιασμοί στα παιδιά;

Όχι βέβαια! Ο νόμος είναι σαφέστατος. Αν και μπορούν (με άδεια) να κάνουν εμβόλιο όσοι είναι από 16 ετών και άνω, ο εμβολιασμός θα γίνεται σε άτομα που είναι από 18 ετών και άνω.

Όσοι γιατροί δεν βάλουν το εμβόλιο, θα υποστούν κυρώσεις από τους Συλλόγους τους;

Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να συζητάμε κάτι τέτοιο. Κάθε συνάδελφος είναι υπεύθυνος στη δουλειά του και γνωρίζει ποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει.

Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο που θα σας διαβάσει στον Νομό Πέλλας;

Η Πέλλα, όπως και η Θεσσαλονίκη, πέρασαν ένα πολύ δύσκολο δεύτερο κύμα αυτής της πανδημίας. Χάθηκαν ζωές και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι γνωστά, εκεί που θα μείνω εγώ, είναι ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, είναι ότι στην καθημερινότητα μας, υπάρχουν στιγμές χαλάρωσης. Τότε είναι που γίνονται τα λάθη. Αυτές τις στιγμές πρέπει να προσέχουμε!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου