Friday, 29 March, 2024

Πυρά σε 16χρονο Ρομά: Απαγορεύεται να πυροβολούν οι αστυνομικοί, ακόμη και στον αέρα!

Σε εγκύκλιο της ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζεται πως οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα όπλα τους στη διάρκεια καταδιώξεων – ακόμη κι αν έχουν ως στόχο απλά τον εκφοβισμό.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία 24ωρα για το αν ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο παιδί ήθελε να το τραυματίσει ή στόχευε στα λάστιχα του αγροτικού που εκείνος οδηγούσε. Στην πραγματικότητα, ωστόσο -όπως αποκαλύπτεται -ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει ακόμη κι αν το έκανε για εκφοβισμό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μία εγκύκλιος που έχει σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2021-μετά τα γεγονότα στο Πέραμα και τον θάνατο ενός Ρομά -διευκρινίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στη διάρκεια καταδιώξεων.

Στην εγκύκλιο αυτή περιλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία, με το έγγραφο να μοιράζεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται ρητά:

Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος… αφιερωμένο λοιπόν… το άσμα!

Και αν συμβεί κάτι στο σπίτι σας όπως είχε πει ο τότε (2018) υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας και συμβούλευσε η ίδια η Ελληνική αστυνομία προς τους πολίτες: «Αν μπουν ληστές σπίτι σας… κάντε ότι κοιμάστε»!

Οι συμβουλές, είχαν δοθεί με αφορμή το περιστατικό του 88χρονου, που πυροβόλησε κατά των δυο ατόμων, που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα. «Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού)», οπότε «προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε». Αυτό ακριβώς συμβουλεύει επίσημα η Ελληνική Αστυνομία τους πολίτες αυτής της χώρας σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι κάποιος έχει μπει στο σπίτι τους για να τους ληστέψει. «Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!)».

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, με απλά λόγια και με περίσσεια κυνικότητα η αρμόδια για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια υπηρεσία μάς προτρέπει να καθίσουμε ήσυχοι, να κλείσουμε γλυκά τα μάτια μας ώστε να μας ληστέψουν ανενόχλητοι οι κακοποιοί γιατί αν ουρλιάξουμε, απλά θα μας σκοτώσουν, εφιστώντας μας παρόλα αυτά την προσοχή: «Αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε»! Αν αρχίσουν πυροβολισμοί και έχετε όπλο δλδ πάλι μην το χρησιμοποιήσετε, να… πέσετε κάτω και αν βρείτε και μια κουβέρτα κάντε εκείνη την ώρα ότι σας έπιασε μια νύστα!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου