Friday, 19 April, 2024

Πόσο ρουσφετολογική ήταν η «Αναπτυξιακή Κάμπου» Πέλλας

 Πόσο ρουσφετολογική ήταν η «Αναπτυξιακή Κάμπου» Πέλλας

Όταν οι Αναπτυξιακές εταιρίες δημιουργήθηκαν τουλάχιστον πριν δύο δεκαετίες, θεωρούνταν μοχλός ανάπτυξης για το Νομό.

Σε χέρια ακατάλληλων και ανίδεων ανθρώπων όμως, γίνονται εστίες ‘μόλυνσης’ και αντί για ανάπτυξη, δεσμεύουν και τα ελάχιστα χρήματα που υπάρχουν στους δήμους για πληρωμή χρεών σε ΔΟΥ, ΙΚΑ, προμηθευτές και εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την Αναπτυξιακή Κάμπου του Νομού μας (της περιφερειακής ενότητας μας).
Από τα λίγα που γνωρίζουμε και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, στις αρχές του 2011 οι οφειλές της Αναπτυξιακής ήταν περίπου στις 400.000€ και σήμερα μιλάμε για 1.303.000€. Δηλαδή σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε το ποσό του χρέους, περίπου κατά 903.000€. και υπάρχουν κατηγορίες για εικονικά τιμολόγια.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως δεν μπορούν να περιμένουν για το πόρισμα των ελεγκτών διότι τρέχει η προθεσμία ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο.
Ποιοι έχουν ευθύνη για όλο αυτό το χρέος; Ακούμε για κάποιους αιρετούς ότι έχουν μπει εγγυητές σε δάνεια που έχει πάρει η εταιρία και σήμερα τα απαιτεί η Τράπεζα και από αυτούς. Από τις ενημερώσεις που έχουν γίνει στα ΔΣ των δήμων Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας, οι οφειλές της εταιρίας σήμερα είναι οι παρακάτω:

590.000,00  ευρώ προς ΔΟΥ
110.000,00  ευρώ προς ΙΚΑ
315.000,00 ευρώ για εργολάβο
100.000,00  ευρώ σε υπαλλήλους
160.000,00  ευρώ δάνειο Αττικής και
28.000,00  ευρώ Ενοίκια
1.303.00,00 ευρώ Σύνολο

Και αφού διαβάσαμε τις τοποθετήσεις, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων, αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο το χρέος έφτασε στα ύψη…
Κάποιοι αποφάσισαν να πληρώσουν μόνο τις οφειλές στη ΔΟΥ, και κάποιοι να πληρώσουν αφού γίνει η εκκαθάριση από τους εκκαθαριστές σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρία.
Σήμερα υπάρχει ένας ευνοϊκός νόμος, ο 4321/2015 για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών και λίγο πριν λήξει συζητήθηκε το θέμα στα ΔΣ.
Δεν θα έπρεπε οι δήμαρχοι νωρίτερα, να είχαν κάνει μια κοινή σύσκεψη για να δουν τι θα κερδίσουν από τη ρύθμιση και μετά να φέρουν την απόφαση στα δημοτικά συμβούλια για έγκριση και όχι να μην ψηφίζουν οι σύμβουλοι διότι έχουν ελλειπή ενημέρωση; Από αυτά που γνωρίζουμε εάν εσείς οι μέτοχοι – δήμαρχοι, ρυθμίζατε τα χρέη προς το δημόσιο και το ΙΚΑ θα μπορούσατε να κερδίσετε περισσότερα από 200.000,00 €, και τα περισσότερα από αυτά τα επιβαρύνεται ο δήμος Πέλλας που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Αναπτυξιακή.
Δεν θα μπούμε σε καμία ‘’λογική’’ (γιατί δεν υπάρχει λογική) για να ερμηνεύσουμε τις καθυστερημένες ενέργειες του προέδρου της εταιρίας και σημερινού δημάρχου του δήμου Πέλλας για να μπουν στην ρύθμιση και μάλιστα μερικές μέρες πριν λήξει και η παράταση. Ο νόμος βγήκε την 21η Μαρτίου του 2015 και έληγε την 26/5/2015 και με παράταση λήγει την 26/6/2015, σήμερα έχουμε 24/6 και δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι.
Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες για αυτή την επιβάρυνση που θα έχουν οι τρεις δήμοι;
Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες για το χρέος που έφτασε σ’ αυτό το ύψος;
Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες που δεν ανέλαβε την ευθύνη της εκκαθάρισης και λύσης της εταιρίας νωρίτερα;
Ευθύνη έχουν μόνο αυτοί που με τις πράξεις τους ζημίωσαν την εταιρία ή και αυτοί που με την αδράνεια τους το χρέος πήγε σε δυσθεώρητα ύψη;
«Αναλάβαμε ένα βαρύ έργο. Αυτό της εκκαθάρισης της ‘τοξικής’ Αναπτυξιακής Κάμπου. Τα όσα είδαμε εμείς, αλλά και οι ελεγκτές είναι πρωτόγνωρα.
Αποτελεί ίσως την πιο τοξική επιχείρηση, τα χρέη της οποίας εξαιτίας της ρουσφετολογικής της λειτουργίας φορτώθηκαν στους δημότες μας.
Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε γι αυτό και κινούμε όλες τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών» σημείωσε ο δήμαρχος Πέλλας στην τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο.
Μάλλον η εντύπωση που σχηματίζεται είναι πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, σε σύγχυση, διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ανέφερε πως: «Κινούμε όλες τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών».
Σίγουρα δε συμπεριελάμβανε και τον εαυτόν του η πρόταση αυτή.
Ο δήμαρχος ως πρόεδρος της επιχείρησης έχει σοβαρότατες ευθύνες για την καθυστέρηση του χρόνου να μπει η εταιρία σε λύση και εκκαθάριση (μετά από τέσσερα χρόνια περίπου). Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ; Γιατί δεν μπήκε η εταιρία σε ρύθμιση για χρέη στο δημόσιο και στο ΙΚΑ;

Από πού προέρχεται η τόση μεγάλη αύξηση των οφειλών της εταιρίας από την ημέρα που ανέλαβε ως πρόεδρος της εταιρίας;
Τι συμβαίνει με αυτό το περιβόητο δάνειο της Αττικής; Ποιοι είναι οι εγγυητές; Σ αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα θέλαμε απάντηση από τον κ. Στάμκο που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος και σίγουρα ο ένας εξ αυτών που τα γνωρίζει όλα με κάθε λεπτομέρεια.
Ευελπιστούμε σύντομα σε λύση, πέρα από τις απαντήσεις διότι όλο το ποσό της οφειλής θα μεταφερθεί στους πολίτες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου