Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πώς πρέπει να συγκροτηθούν και τι θα κάνουν οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων

Οι νέες Δημοτικές Αρχές, στο πρώτο διάστημα της θητείας τους και ενώ ολοκληρώνουν τη συγκρότηση των διαφόρων Επιτροπών, Διοικήσεων κλπ

του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι πλέον έχει προστεθεί ένα νέο άρθρο στον Καλλικράτη, το οποίο προβλέπει τη σύσταση σε κάθε Δήμο «Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας».
Πρόκειται για το νέο άρθρο 70A, που μόλις το Μάρτιο του 2019 προστέθηκε στο ν.3852/2010 με το άρθρο 6 του ν.4604/2019 (Φ.Ε.Κ. Α’ 50/26.3.2019).
Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο αφορά τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, προσδιορίζει τον τρόπο συγκρότησής τους και οριοθετεί τις αρμοδιότητες που θα ασκούν.
Ειδικότερα, ο νομοθέτης όρισε πως «σε κάθε Δήμο»συνιστάται «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας», η οποία είναι συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο.
Συγκροτείται με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελείται από τα εξής μέλη:
«α. Έναν (1) Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή δημοτικό/ σύμβουλο ως Πρόεδρο.
β. Έναν (1) δημοτικό/ή σύμβουλο των λοιπών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
γ. Έναν (1) υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου.
δ. Έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου.
ε. Έναν (1) εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης.
στ. Έναν (1) εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων.
ζ. Δύο (2) εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων. »
Η Επιτροπή, βάσει του νόμου, έχει τις εξής αρμοδιότητες:
1) σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο,
2) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής,
3) συνεργάζεται με την «Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων», τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο,
4) συνεργάζεται με τις δομές «του Δικτύου της ΓΓΙΦ» για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με Φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Το αρ.70A του ν.3852/2010 ρητά αναφέρει πως τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.
Επιπλέον, ορίζει ότι με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζονται ο τρόπος επιλογής των μελών, η λειτουργία της και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την οργάνωση της Επιτροπής.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του νόμου που πρόσθεσε το αρ.70Α στο ν.3852/2010, κρίθηκε «επιβεβλημένη η σαφής θεσμοθέτηση αυτών των Επιτροπών», καθώς προηγουμένως, δυνάμει του αρ.70 του Καλλικράτη «και δίχως να μνημονεύεται αυτό ρητά» στο νόμο, μπορούσε να συγκροτείται, μεταξύ άλλων, και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του αρ.70 που προέβλεπε δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να συνιστά Επιτροπές.
Τέλος, συναφώς υπενθυμίζεται ότι με το αρ.5 του ίδιου προαναφερθέντος ν.4604/2019 έχει προστεθεί νέα αρμοδιότητα στους Δήμους, η οποία αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων. Συγκεκριμένα, στην παρ.Ι του αρ.75 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (ν.3463/2006) προστέθηκε υποπερ.35 ως εξής:«35. Η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΓΓΙΦ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών τους ορίων, καθώς και την εφαρμογή του εργαλείου της “Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες”, με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που διατυπώνονται σε αυτή για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου