Thursday, 28 March, 2024

Π.Ε. Πέλλας: Ενημέρωση για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και, έχοντας την υποχρέωση έγκυρης πληροφόρησης προς το κοινό, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες

σχετικά με την εξέλιξη των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Πέλλας με αφορμή και το δελτίο τύπου του Βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη.

Το έργο «Διευθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) Δήμου Αλμωπίας», με συνολικό προϋπολογισμό 10.800.000,00 € αποτελεί τη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική παρέμβαση στα διοικητικά όρια της Πέλλας και είναι έργο που υλοποιεί η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας. Το έργο αυτό εξελίσσεται κανονικά, όπως και η χρηματοδότησή του από εξασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ. Οι μικρής έκτασης ζημίες που προκλήθηκαν στο υπό κατασκευή έργο, επί του χειμάρρου Τσαρνάκα Λουτρακίου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου, θα αποκατασταθούν στα πλαίσια υλοποίησης του σχετικού έργου.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του αναπτυξιακού της προγραμματισμού, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η ένταξη δύο (2) νέων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000,00 € μετά από ενέργειες της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων. Συγκεκριμένα, τα έργα θα υλοποιηθούν στον Εδεσσαίο ποταμό και στον χείμαρρο Τόπλιτσα στο Λουτράκι Αλμωπίας, όπου στόχος είναι η προστασία του οικισμού και του αγροκτήματος Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου.

Επίσης, στο πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών της Π.Ε. Πέλλας είναι ενταγμένο και σε λίγο καιρό συμβασιοποιείται το έργο «Καθαρισμός ρεμάτων Π.Ε. Πέλλας» συνολικού προϋπολογισμού 70.000,00 €, ενώ, και για το νέο έτος προβλέπεται η υλοποίηση παρεμβάσεων «Καθαρισμού ρεμάτων 2018» συνολικού προϋπολογισμού 100.000,00 €. Επιπλέον, η Π.Ε. Πέλλας έχει ενταγμένο έργο «Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών στο χείμαρρο Ασπροποτάμου Τ.Κ. Όρμας» προϋπολογισμού 40.000,00 € καθώς και έργο με τίτλο «Αποκατάσταση κοιτόστρωσης γέφυρας Ασπροποτάμου στην Τ.Κ. Όρμας» με προϋπολογισμό 180.000,00 €. Άλλωστε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε, σύμφωνα και με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες, να ενταχθούν και να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλους τους Δήμους της Πέλλας στη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά έχει λάβει υπόψη όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και οι οποίες έχουν καταγραφεί – αποτυπωθεί από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων σε μια έκθεση περίπου σαράντα επτά παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Π.Ε. Πέλλας με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 22.000.000,00 €. Εξάλλου, αυτήν την περίοδο εκτελείται το έργο αντιπλημμυρικής παρέμβασης στο Δήμο Πέλλας (περιοχή «Καπέλλη») που ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ έχει προγραμματιστεί επιπλέον έργο κατάντη της Εθνικής Οδού για επένδυση του αποδέκτη του προηγούμενου έργου το οποίο αφορά την κατασκευή συρματοκιβωτίου για μήκος περίπου 200 μέτρων συνολικού ύψους 80.000,00 €.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της συνεργασίας που υπάρχει και θα συνεχιστεί μεταξύ όλων των φορέων της Πέλλας για την προώθηση ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες αλλά και, λαμβάνοντας υπόψη τους μειωμένους σχεδόν κατά 75% προϋπολογισμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων υλοποιούμε έργα ανταποδοτικά και ωφέλιμα για την περιοχή μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου