Friday, 29 March, 2024

Σαν σήμερα κατέπεσε το ελικόπτερο του Χρήστου Καρυπίδη, από το Ποντοχώρι Πέλλας

Ημέρα τιμής και μνήμης για την Πέλλα – Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 2006 όταν το ελικόπτερο του λοχαγού Χρήστου Καρυπίδη, έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Το τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου του Χρήστου Καρυπίδη
Ελικόπτερο τύπου UH-1H του ελληνικού Στρατού κατέπεσε το βράδυ της Δευτέρας 20.02.2006 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ανάμεσα στα χωριά Μελίσσι και Καρυώτισσα του νομού Πέλλας.
Το ελικόπτερο τύπου Χιούι είχε απογειωθεί στις 19:30 από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση και επέβαιναν σε αυτό 4 αξιωματικοί του στρατού. Σαράντα λεπτά μετά την απογείωση, χάθηκε από τα ραντάρ και τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και οι τέσσερις νεκροί αξιωματικοί βρέθηκαν δύο ώρες αργότερα σε χωράφι, ανάμεσα στο Μελίσσι και στην Καρυώτισσα.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2006, το ελικόπτερο, ΕΣ 622 που εκτελούσε προγραμματισμένη νυκτερινή εκπαιδευτική πτήση, με τετραμελές πλήρωμα, κατέπεσε και συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των μελών του πληρώματος.
Αργά το βράδυ έγιναν γνωστά τα ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου. Πρόκειται για τους:
Λοχαγό Αεροπορίας Στρατού Χρήστο Καρυπίδη, του Αναστασίου, έγγαμο, με 2.939 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του.
Ανθυπασπιστή Αεροπορίας Στρατού Ηλία Καραμπά, του Δημητρίου, έγγαμο, με 1.037 ώρες πτήσεως, στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου και 1.236 σε αεροπλάνο.
Αρχιλοχία Τεχνικού, Αδάμ Αδαμόπουλο, του Γεωργίου, έγγαμο,
Επιλοχία τεχνικού Κων/νο Φωτιάδη, έγγαμο.
Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη βάση του 3ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 7.30 το βράδυ της Δευτέρας 20/2/2006, για νυχτερινή εκπαιδευτική πτήση με ΔΝΟ.
Περίπου 40 λεπτά μετά, οι κλήσεις της βάσης προς το ελικόπτερο δεν βρήκαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα αμέσως να σημάνει συναγερμός. Λίγα λεπτά μετά ενημερώθηκε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άρχισε η έρευνα εντοπισμού. Επίγειες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, ελικόπτερα τύπου Σούπερ Πούμα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας άρχισαν να οργώνουν κυριολεκτικά την περιοχή, μέχρι που λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας εντοπίστηκαν τα συντρίμμια και τα άψυχα σώματα των στρατιωτικών στην περιοχή της Καρυώτισσας Γιαννιτσών, δίπλα από τη δημοτική πίστα μοτοκρός.
Κάτοικοι του Μελισσίου και της Καρυώτισσας Πέλλας ανέφεραν ότι το ελικόπτερο πετούσε χαμηλά. Ορισμένοι από αυτούς υποστήριξαν ότι διέκριναν ένα διαφορετικό ήχο στον έλικα, ενώ κάποιοι είπαν ότι άκουσαν τον δυνατό θόρυβο της πρόσκρουσης στο έδαφος. Το σημείο της πτώσης εντοπίστηκε λίγο μετά τις 10, μέσα σε χωράφι σε κοντινή απόσταση από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

*Κλέψτε ελεύθερα, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι τους Ήρωες μας, εσείς οι κορυφαίοι, που ένα θέμα μόνοι σας δεν…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου