Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σκληρό lockdown Μαρτίου για 2 εβδομάδες. Σαρηγιάννης: Άνοιγμα σχολείων στις 25/1

Την πεποίθηση ότι ένα σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό

με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας θα επέτρεπε να μην ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως ο κόσμος τον Νοέμβριο εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων. Αντίθετα τον Μάρτιο όχι, γιατί φοβόταν.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, σημείωσε πως στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια σενάρια με συνεχές lockdown, που δείχνουν πως θα είχαμε καλά αποτελέσματα και μάλιστα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.
Και οι δύο ειδικοί συμφώνησαν πως η απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να παρατείνει το lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου είναι σωστή.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, και συμπλήρωσε:
«Τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία, νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν».
Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα, ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτιμώντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν δύο επιλογές.
«Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό το άνοιξε – κλείσε θα γίνεται μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.
Επανέλαβε δε: «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μαρτίου».
Για τα εμβόλια
Ερωτηθείς για τα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε πως αναμένονται αδειοδοτήσεις για τη Moderna και την Astrazeneca, που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ. Εξήγησε, ωστόσο, πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.
Αναφορικά με το νέο στέλεχος του ιού, είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεκτικές όσον αφορά στο πώς επηρεάζει τα εμβόλια.
«Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχθεί πληθυσμιακά» είπε ο ίδιος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη.
«Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά» ανέφερε.
Με τη σειρά του, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε και αυτός την πεποίθηση ότι το αυστηρότερο lockdown ήταν ορθή κίνηση.
Σημείωσε δε, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλής πορείας που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών.
«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 και όχι στις 11 Ιανουαρίου.
«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου-click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου» είπε ο ίδιος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου