Friday, 19 April, 2024

Στάθης Καστερίδης: Πρόταση στο ΔΣ Πέλλας, για έκδοση ψηφίσματος, ενάντια στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 21 Ιουλίου κατέθεσα πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος του Δήμου Πέλλας, ενάντια

στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Ακόμη περιμένω την διαπαραταξιακή επιτροπή του δημάρχου ώστε να συζητηθεί το κείμενο…
Κείμενο ψηφίσματος της Παράταξης «Πέλλα-Δήμος για όλους»
Δυστυχώς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απαράδεκτη και προκλητική, ενώ παραβιάζει τις βασικές οικουμενικές αξίες και επιτίθεται σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η απόφαση του δικαστηρίου και η ανακοίνωση του Ερντογάν υποδαυλίζει πικρίες και βεβαιώνει συνέχεια ανθελληνικών κινήσεων, για τις οποίες η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι ενωτική και δυναμική. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934 και οδήγησε σε μια ειρήνευση η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.
Εμείς καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του τουρκικού κράτους να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς ενεργού μουσουλμανικού τεμένους, μετά από 86 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείου. Πρόκειται για μία πράξη που αντίκειται σε όλες τις διεθνείς αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύει στην ιστορική ταυτότητα του κορυφαίου αυτού μνημείου, το οποίο συμπυκνώνει όσο κανένα άλλο την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου. Η οπισθοδρομική αυτή απόφαση-η οποία αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μία σειρά καταστροφικών επεμβάσεων σε βυζαντινά μνημεία της
Τουρκίας.
Θεωρούμε απαράδεκτο για την εποχή μας να μετατρέπονται τα μνημεία σε εργαλεία πολιτικής, με τίμημα την ακεραιότητά τους και τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε αυτά με ισότιμο τρόπο.
Εμείς, ως πρώην Δήμος Γιαννιτσών έχουμε αναδείξει τα Οθωμανικά μνημεία στην πόλη μας σε αντίθεση με αυτά που κάνουν οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν βεβηλώσει σχεδόν όλους του Ορθόδοξους Ναούς στην επικράτειά τους.
Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, είναι διεθνές. Επιβάλλεται να μπουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα.
Να υπάρξει μια ουσιαστική αντιμετώπιση από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, τη διεθνή κοινότητα και την UNESCO.
Το παρόν να σταλεί:
1.Στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
2.Στην Τούρκικη Πρεσβεία στην Αθήνα
3.Στο Τούρκικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου