Thursday, 28 March, 2024

Σταμενίτης: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απένταξη των Γιαννιτσών από το φυσικό αέριο

Απάντηση Χατζηδάκη: «Η ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Εμείς θα το λύσουμε»
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (11.05.2020) έθιξε το ζήτημα της απένταξης της πόλης των Γιαννιτσών από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για σύνδεση με το φυσικό αέριο, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.
Σύμφωνα με το Βουλευτή η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ασάφειες και στα κενά που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία του 2011 και του 2018 και στα προβλήματα που δημιούργησε η αλλαγήτου τρόπου αδειοδότησης των σταθμώναποσυμπίεσης με το νόμο του 2019.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσεο Βουλευτής, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3β του άρθρου 80Γ του ν. 4001/2011, καθώς εκεί ορίζεται ότι τα έργα απεντάσσονται ουσιαστικά στην περίπτωση που έχουν παρέλθει δεκαοκτώ (18) μήνες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη, από το χρονοδιάγραμμα που περιέχεται στην Άδεια Διανομής, ανάπτυξη του Δικτύου, και δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης στη ΡΑΕ για τη χορήγηση Άδειας Διανομής και Άδεια Διαχείρισης Δικτύου Διανομής για την ανάπτυξη Δικτύου, σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Αδειών.
Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για ρύθμιση που χρήζει διόρθωσης και θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στην άδεια διανομής Ανάπτυξης του Δικτύου να χωριστεί σε δύο φάσεις.Αναλυτικά:
1. Η πρώτη φάση που αφορά την έκδοση αδειών και εγκρίσεων να μην περιλαμβάνει απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών καθώς σε αυτό το στάδιο η εξέλιξη των διαδικασιών εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση της Δημόσιας Διοίκησης και όχι από την ικανότητα ή μη υλοποίησης του έργου από την Εταιρεία.
2. Η δεύτερη φάση, η οποία αποτελεί το στάδιο υλοποίησης και κατασκευής του έργου, να ελέγχεται ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπονται στον παραπάνω νόμο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην αλλαγή των προϋποθέσεων και των όρων εγκατάστασης των σταθμών αποσυμπίεσης, με το νόμο 4610/07.05.2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ορίζει ως ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση των σταθμών αποσυμπίεσης με τους χώρους συνάθροισης κοινού τα 300 αντί των 50 μέτρων που απαιτούνταν. Το γεγονός αυτό από μόνο του επιμήκυνε το χρόνο έγκρισης των αδειοδοτήσεων, καθώς άλλαξε τα δεδομένα.
Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης άσκησε έντονη κριτική στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια αντιδρούν για την απένταξη των πόλεων και από την άλλη δεν αναγνωρίζουν τα τεράστια λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό, όπως και της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, η οποία επέδειξε χαρακτηριστική ολιγωρία στις διαδικασίες.
Σχετικά με το ζήτημα που έθιξε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε στην ομιλία του και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χαζτηδάκης, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για τις τραγικές καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, αλλά και για τη νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της οποίας κινήθηκε η απόφαση της ΡΑΕ, εξαντλώντας, όπως σημείωσε ο Υπουργός, την αυστηρότητα της.
Σημείωσε δε, ότι η ΔΕΔΑ από πλευρά της θα ασκήσει όλα τα ένδικά μέσα προκειμένου να μπορέσει η ίδια να υλοποιήσει το έργο. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το φυσικό αέριο να φτάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας και όσον αφορά στη Βέροια και στα Γιαννιτσά το έργο να γίνει από τη ΔΕΔΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου