Thursday, 28 March, 2024

Στα 2€ το πετρέλαιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας: «Αγοράζουν με το μπιτονάκι για να ζεσταθούν»

Ένα γαϊτανάκι αυξήσεων σημειώνεται μέρα με τη μέρα στην τιμή των καυσίμων με τους επαγγελματίες πρατηριούχους της Θεσσαλονίκης να κάνουν λόγο για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και πρωτόγνωρη.

Σήμερα η βενζίνη κυμαίνεται στα 2.09€, στο 1.96€ βρίσκεται το πετρέλαιο και στο 1.54€ ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται πιο τσουχτερές τιμές.

«Αυτά που λέμε σήμερα δεν θα ισχύουν αύριο. Βλέπω τι λέγαμε προχθές και σήμερα έχουν αλλάξει άρδην», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής. «Η τιμή στο διυλιστήριο έφτασε τα 2€ και 1.86€ για το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα 1.54€. Αυτές είναι οι τιμές σήμερα και αύριο θα είναι ακριβότερες. Ό,τι περιθώριο και να βάλεις φαίνεται πως το πετρέλαιο θα φτάσει τα 2€ στο τέλος της εβδομάδας στο πρατήριο και ανεβαίνει και στο διυλιστήριο και θα το ξεπεράσει».

Ο κ. Κιουρτζής κάνει λόγο για μια κατάσταση πρωτοφανή που εμπνέει πολύ μεγάλη ανησυχία και στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες. «Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση. Τα καύσιμα ανεβαίνουν πολύ κάθε μέρα και για πρώτη φορά, όπως είδαμε γιατί παίρνουμε τις τιμές του νομού Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή λιανικής στα πρατήρια είναι μικρότερη από την τιμή των διυλιστηρίων. Δηλαδή οι τιμές των διυλιστηρίων είναι τόσο μεγάλες που προσπέρασαν την τιμή της λιανικής. Επειδή τα πρατήρια δουλεύουν με τα αποθέματά τους και είναι τρομερό το φαινόμενο γιατί ο πρατηριούχος θα χρειάζεται να βάζει και άλλα χρήματα από την τσέπη του για να αγοράσει και αυτά που πούλησε».

Τονίζοντας μάλιστα πόσο δυσκολεύονται οι πολίτες σε αυτό το κύμα ακρίβειας, σημειώνει πως κάποιοι αγοράζουν με το μπιτόνι λίγο πετρέλαιο για να ζεσταθούν πρόσκαιρα. «Έρχεται ο κόσμος και παίρνει πετρέλαιο με το μπιτονάκι. Δεν του φτάνουν τα λεφτά και παίρνει κάποια λίτρα. Λένε συνέχεια ότι είναι ακριβό το καύσιμο. Ο καταναλωτής δεν έχει λεφτά. Δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει τα ίδια λίτρα που έπαιρνε. Άρα θα μειώσει τις καταναλώσεις του και στις μετακινήσεις του και στη θέρμανσή του, όπως συμβαίνει με το ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Ανάλογη εικόνα περιγράφει στο ThessToday.gr και ο κ. Χρήστος Μπ., υπάλληλος πρατηρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Αυτό που παρατηρούμε είναι καθημερινή αύξηση και στη βενζίνη και στο πετρέλαιο. Το παράδοξο είναι ότι το πετρέλαιο αυξάνεται σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με την βενζίνη. Έχει πλησιάσει η τιμή του πετρελαίου αυτή της βενζίνης. Ενδεικτικά αν δείτε είναι στα 2.09€ η βενζίνη, στο 1.96€ το πετρέλαιο. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Το ακούγαμε ότι θα φτάσει τα 2€, αλλά τα ξεπέρασε. Τώρα ακούμε ότι πάμε για τα 2.5€. Όλοι δυσκολεύονται, ειδικά οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Αυτοί που έχουν επαγγελματικά αυτοκίνητα και εκτελούν μεταφορές. Όπως και τα ταξί. Οπότε όλο αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί και στα υπόλοιπα προϊόντα».

Ο ίδιος μάλιστα μιλά καθημερινά με πολίτες που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δυσμενή κατάσταση στην αγορά των καυσίμων και επισημαίνει πως αυτό που αναρωτιούνται όλοι είναι το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, χωρίς βέβαια να υπάρχει απάντηση. «Υπάρχει ανησυχία για το πότε θα σταματήσει αυτό. Άκουσα κάποιον το πρωί να λέει ότι τον Οκτώβριο υπάρχει περίπτωση να ξαναπέσει; Το θεωρούν δεδομένο ότι θα πάει πολύ μακριά όλο αυτό. Δε μπορούμε να ξέρουμε. Όλοι πιθανολογούν».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου