Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Στις κάλπες από το πρωί οι δικηγόροι

Στον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών σε 52 κάλπες ψηφίζουν σήμερα και αύριο 20.990 δικηγόροι – Πανελλαδικά στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας οι υποψήφιοι πρόεδροι

είναι 147 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.320. Στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, οι επαναληπτικές  εκλογές θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, ενώ στους υπόλοιπους Συλλόγους μόνο σήμερα.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στους 62 από τους 63 πανελλαδικά Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017. Για πρώτη φορά μετά την  εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων έχουν τεθεί φραγμοί στον αριθμό των θητειών (φορές) που μπορεί να είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι  24 σύμβουλοι (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου). Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι  σύμβουλοι για τρεις.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το 50% συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι  σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Ακόμη, η θητεία του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είναι πλέον τριετής  όπως ήταν έως τώρα, αλλά τετραετής. Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος που είναι επικεφαλής συνδυασμού για να καταλάβει έδρα συμβούλου πρέπει ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να λάβει ποσοστό άνω του 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Πανελλαδικά έχουν δικαίωμα ψήφου  40.625  δικηγόροι. Η δύναμη των  εγγεγραμμένων  δικηγόρων  ανά Δικηγορικό Σύλλογο (63) σ τα Γιαννιτσά είναι 94 δικηγόροι, στην Έδεσσα 104, στη Βέροια 299, στο Κιλκίς 93.

Με πληροφορίες από πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου