Friday, 19 April, 2024

Στ. Καστερίδης: Οι θέσεις της παράταξης «Πέλλα-Δήμος για Όλους» στο ΔΣ

Διαμαρτυρία για τις τραγικά μειωμένες θέσεις στα ΚΔΑΠ

Στην έναρξη της συνεδρίασης θέσαμε εκτός ημερησίας διάταξης θέμα άμεσης αντίδρασης του δήμου Πέλλας, με ομόφωνο ψήφισμα και επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία, θεωρώντας απαράδεκτο τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα. Η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας το πρόγραμμα ένταξης και συμμετοχής των παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) των Δήμων, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απόγνωση σε χιλιάδες μητέρες και οικογένειες, λίγες ημέρες μάλιστα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε ολόκληρη τη χώρα. Φέτος ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να εντάξουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ παρά του ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Ο Δήμαρχος Πέλλας δεν αποδέχτηκε την πρότασή μας, να διαμαρτυρηθούμε και να αποστείλουμε ψήφισμα στην Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και στην ΚΕΔΕ, πιστεύοντας πως είναι περιττό και ας διαθέτει ο Δήμος μας 4 ΚΔΑΠ και 1 ΚΔΑΠΜΕΑ τα οποία φιλοξενούν 205 παιδιά, ενώ φέτος εγκρίθηκαν μόλις οι μισές θέσεις. Ζητήθηκαν και οι θέσεις των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες ήταν θετικές με την πρόταση μας. Αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα να γίνει η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των περισσότερων παιδιών και επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση.
*ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ζητήσαμε ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος Πέλλας για τα σχολεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα γήπεδα και τα κλειστά γυμναστήρια και στους λοιπούς χώρους συνάθροισης του κοινού, προτείνοντας να γίνουν έγκαιρα οι απολυμάνσεις των χώρων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οποιοδήποτε άλλο μέτρο προβλέπουν οι υγειονομικές διατάξεις. Θεωρούμε πως θα χρειαστεί περισσότερο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, καθώς και συχνή απολύμανση. Υπήρξε δέσμευση για τα γήπεδα πως θα προστεθεί θα προστεθεί επιπλέον προσωπικό φύλαξης και στα σχολεία γίνεται ήδη προετοιμασία.
*ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΔΡΟΜΩΝ
Θέσαμε ως σημαντικό το ζήτημα να γίνουν άμεσα οι διαγραμμίσεις σε όλα τα σχολεία και στους υπόλοιπους χώρους δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πεζός και ειδικά τα παιδιά δεν διακρίνουν τίποτα. Η κατάσταση με τις διαβάσεις είναι απαράδεκτη. Εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν άμεσα οι συγκεκριμένες εργασίες. Επίσης σε πολλούς δρόμους δεν υπάρχει διαγράμμιση με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα λόγω ορατότητας ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες. Πήραμε και πάλι την υπόσχεση για εργασίες στα σχολεία, αλλά δεν πήραμε απάντηση
για τις διαγραμμίσεις των δρόμων.
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Η επιδημία και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αναστείλει δυστυχώς κάθε εκδήλωση συνάθροισης κοινού. Ζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση για την διοργάνωση ή όχι της Εμποροπανήγυρης. Δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση, εφόσον φαίνεται ο Δήμος να περιμένει την ακύρωση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως το πρόσφατο απαγορευτικό για τις εκδηλώσεις μέχρι τέλος Αυγούστου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, σίγουρα όμως υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων ειδικά στην ΔΗΚΕΠΑΠ τον μεγαλύτερο φορέα πολιτισμού στο νομό.
Εκπληκτικό ήταν πως στο 11ο θέμα που αφορούσε την σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ δύο εταιρειών α) της ΕΝΕΡΓΟΝ ΑΤΕ και β) της ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ, μετά την σύμβαση για το έργο «Δίκτυο αναρρόφησης οικισμών Γαλατάδων- Καρυώτισσας», ζητήσαμε αναβολή για να έχουμε πρώτα την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου εφόσον υπήρχαν τρεις διαφορετικές θέσεις-προτάσεις από τους ίδιους τους φορείς ελέγχου. Με την πρότασή μας συμφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και η παράταξη του Δημάρχου, εφόσον κακώς τέθηκε θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πέλλας
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ, ΠΕΛΛΑ-ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου