Thursday, 25 April, 2024

Συμφώνησαν αγρότες – ΔΕΗ για τις αποζημιώσεις από την υπερχείλιση φράγματος στη Λίμνη του Άγρα-Βρυττών

Θετική ήταν η έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, εκπροσώπων της ΔΕΗ και αντιπροσωπείας παραγωγών

αναφορικά με τις αποζημιώσεις των τελευταίων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση φράγματος στη Λίμνη του Άγρα-Βρυττών.
Σημειώνεται ότι εκ μέρους της Επιχείρησης στην πολύωρη σύσκεψη παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο Δ/ντής Κλάδου Ρυθμιστικού Πλαισίου και Περιουσίας της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ Χάρης Συνοδινός, ο Δ/τής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ Ιωάννης Αργυράκης, καθώς και αγρότες από τα δημοτικά διαμερίσματα Βρυττών, Άγρα και Νησίου.
Οι συμμετέχοντες, μετά την επιμονή της υφυπουργού για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και την ουσιαστική διάθεση συνεργασίας και υπέρβασης των δυσκολιών από την πλευρά του Προέδρου της ΔΕΗ, συμφώνησαν σε οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος με άμεση εφάπαξ καταβολή αποζημίωσης στους αγρότες – παραγωγούς των τριών οικισμών και ταυτόχρονη παραίτησή τους από κάθε άλλη σχετική αξίωση έναντι της ΔΕΗ για τις ζημιές μέχρι σήμερα, προκειμένου τόσο οι κάτοικοι όσο και η ΔΕΗ να αποφύγουν έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των αποζημιώσεων εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων αποτελεί πρόβλημα πολλών ετών, καθώς η υπόθεση ξεκίνησε από το 2002 και το πρόβλημα παρατηρείται μέχρι σήμερα ακόμη σε 1.500 περίπου αγροτεμάχια παραγωγών που βρίσκονται στα τρία δημοτικά διαμερίσματα προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες που βρίσκονται εντός αυτών (δενδρώδεις καλλιέργειες κερασιάς, ροδακίνων, μηλιάς κ.α.). Το πρόβλημα αφορά έκταση περίπου δύο χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή των τριών οικισμών στην οποία δραστηριοποιούνται αγροτικά περίπου 400 οικογένειες.
Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί αγωγές εκατοντάδων παραγωγών εναντίον της ΔΕΗ και έχουν εκδοθεί αποφάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστεί ήδη αμετάκλητες, τις οποίες η ΔΕΗ αμφισβητεί και ήταν διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε δικαστική οδό προκειμένου να αμφισβητήσει την υπαιτιότητά της. Ωστόσο μπροστά στο κοινωνικό πρόβλημα και τη διάθεση επίλυσης που επέδειξε η Πολιτεία, μέσω της υφυπουργού Οικονομίας, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι παραγωγοί της περιοχής επέδειξαν διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Η συμφωνία που επιλύει αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα επιβεβαιωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες με την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ και η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων αγροτών της περιοχής. Σε δηλώσεις της η κα Τζάκρη είπε: «είναι μια ιστορική στιγμή για την περιοχή, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα που συμπληρώνει σε λίγο μια δεκαπενταετία. Χωρίς υπαιτιότητα των αγροτών τα χωράφια τους πλημμυρίζουν και καταστρέφονται καλλιέργειες, για τα οποία ευλόγως διεκδικούν αποζημίωση. Νομίζω ότι με τον συμβιβασμό στα ποσά και στην άμεση εφάπαξ καταβολή αποζημίωσης, όλα τα μέρη κερδίζουν.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για την συμβολή του και τους αγρότες και τη ΔΕΗ για την διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών προκειμένου να βρούμε λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα. Με τη σημερινή συμφωνία αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όταν υπάρχει θέληση και διάθεση συνεργασίας μπορούν να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα της οικονομίας και του αγροτικού κόσμου, με αμοιβαία αποδεκτούς και επωφελείς όρους για όλους».

Συμφώνησαν αγρότες – ΔΕΗ για τις αποζημιώσεις από την υπερχείλιση φράγματος στη Λίμνη του Άγρα-Βρυττών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου