Thursday, 28 March, 2024

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με ΔΕΔΑ: Προχωρά η σύνδεση όλης της Πέλλας με το φυσικό αέριο

Μελέτη κόστους οφέλους για Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία, Νάουσα ως ενιαίο έργο – Μέχρι τέλος Μαΐου ο διαγωνισμός για την διανομή του αερίου στα Γιαννιτσά
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα 22/04/19 με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑ Σταύρο Ραπτόπουλο και τη Διευθύνουσα σύμβουλο Σταφανία Μωσσέ προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες της επιχείρησης για την σύνδεση της Πέλλας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Αφού τους συνεχάρη για την γρήγορη προώθηση, από την ώρα που ανέλαβε η νέα Διοίκηση της επιχείρησης, της ένταξης των 18 πόλεων (για τις οποίες ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχει εξασφαλιστεί η τραπεζική χρηματοδότηση) στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τον χρόνο δημοπράτησης της διανομής στην πόλη των Γιαννιτσών , για την πρόοδο των μελετών κόστους – οφέλους για την σύνδεση Έδεσσας, Σκύδρας και Αριδαίας με το δίκτυο φυσικού αερίου με αγωγό από την έξοδο που έχει εξασφαλιστεί από τον ΤΑΠ στο Άσπρο Σκύδρας καθώς και για την πρόοδο όσον αφορά την μελέτη και κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ στο Άσπρο του αποσυμπιεστή από την υψηλή πίεση του ΤΑΠ (90 bar) σε χαμηλή (19 bar) προκειμένου να εκκινήσει το δίκτυο της ΔΕΔΑ.


Ο πρόεδρος και η Διευθύνουσα ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι :
1. Μέχρι τέλος Μαΐου 2019 θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών
2. Προχωρούν οι μελέτες κόστους – οφέλους για την σύνδεση της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Αριδαίας και της Νάουσας και μάλιστα το έργο αυτό αντιμετωπίζεται ως ενιαίο έργο στην προοπτική σύνδεσης και των Γιαννιτσών και της Βέροιας με αγωγό από το Άσπρο με στόχο να εξεταστεί η βιωσιμότητα του ενιαία. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά και τις πλέον «δύσκολες» από πλευράς βιωσιμότητας του έργου περιοχές (Αριδαία, Νάουσα) να συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Η ολοκλήρωση των μελετών κόστους – οφέλους προβλέπεται να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα των μελετών θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρου και την Διευθύνουσα σε επίσκεψη τους στην Πέλλα.
3. Με το δίκτυο του φυσικού αερίου θα συνδεθούν και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας της περιοχής, τα θερμοκήπια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ( π.χ. στο Λουτράκι και Όρμα) καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις (φούρνοι, καθαριστήρια κλπ).
4. Έχει αποφασιστεί ότι ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε μελέτη και κατασκευή του αποσυμπιεστή υψηλής προς χαμηλή πίεση στο βαλβοδοστάσιο του ΤΑΠ στο Άσπρο και ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης του.
Ο βουλευτής επισήμανε την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής σύνδεσης όλης της Πέλλας με το φυσικό αέριο με δεδομένες τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο χειμώνα στην περιοχή, την μείωση του κόστους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ( μεταποιητικές, ξενοδοχειακές κ.α.) από την χρήση του φυσικού αερίου αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος με την χρήση λιγότερου ρυπογόνου καυσίμου. Ήδη , λόγω της εκτεταμένης χρήσης του ξύλου στην θέρμανση ιδίως των κατοικιών, έχουν δημιουργηθεί περιβαλλοντικά θέματα σε πόλεις της Πέλλας τους χειμερινούς μήνες. Ζήτησε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ ανέπτυξαν στον βουλευτή το ισχυρό ενδιαφέρον της επιχείρησης για την σύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της επαρχίας της χώρας με το δίκτυο φυσικού αερίου (ιδιαίτερα των περιοχών που το φυσικό αέριο θα έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά σε περιοχές ύπαρξης μεταποίησης και άλλων καταναλώσεων). Παράλληλα επισήμαναν και την ιδιαίτερη ευαισθησία της Διοίκησης της Επιχείρησης στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την σύνδεση ακόμη και των «οριακών» όσον αφορά την σχέση κόστους-οφέλους περιοχών (όπως η Αριδαία και η Νάουσα) με το φυσικό αέριο αντιλαμβανόμενοι και την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Έτσι οδήγησαν την μελέτη για τις «νέες» πόλεις σε ενιαία αντιμετώπιση υπολογίζοντας στην μελέτη και τα συνολικά οφέλη που θα προκύψουν από την σύνδεση και των Γιαννιτσών και Βέροιας μέσω αγωγού (και όχι μέσω τεχνολογίας CNG όπως έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα, χωρίς αυτό να καθυστερήσει καθόλου την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου διανομής σε αυτές τις δύο πόλεις που τον επόμενο μήνα δημοπρατούνται).
Ο βουλευτής (και με τις ιδιότητες του ως «ενεργειακού»μηχανικού και υπεύθυνου της ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια) ευχαρίστησε τους Διοικούντες της ΔΕΔΑ και δεσμεύτηκε να είναι κοντά τους σε κάθε θέμα που τυχόν προκύψει για την εξασφάλιση της ταχύτερης δυνατής σύνδεσης τυης Πέλλας με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
Ο Γιάννης Σηφάκης ασχολήθηκε με την υπόθεση του φυσικού αερίου στην Πέλλα από την αρχή, ο ίδιος ενημέρωσε την Πέλλα ότι έχει εξασφαλιστεί έξοδος φυσικού αερίου από τον ΤΑΠ στο Άσπρο Σκύδρας, οργάνωσε την επίσκεψη στην Πέλλα της Στεφανίας Μωσσέ (τότε αναπληρώτριας προέδρου) στην επίσκεψη της σε όλους τους Δήμους της Πέλλας και στο Επιμελητήριο στην συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Πέλλας, βοήθησε τον τεχνικό της ΔΕΔΑ στην προμελέτη της όδευσης του αγωγού στις υπό μελέτη πόλεις (κατά την επίσκεψη του κ. Μήτση στην Πέλλα) και γενικά παρακολουθεί από πολύ κοντά αυτή την υπόθεση θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί η Πέλλα να ξεφύγει από την υποβάθμιση στην οποία την είχαν καταδικάσει τόσα χρόνια και να οδηγηθεί στην παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου