Thursday, 28 March, 2024

Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γεωργιάδη για Λαϊκές αγορές, Εστίαση-Ρευστότητα

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη

σε συνέχεια των παρεμβάσεών του για τη στήριξη επαγγελματικών κλάδων της ΠΕ Πέλλας που επλήγησαν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον κ. Γεωργιάδη τις ανησυχίες των Εμπορικών Συλλόγων, των Σωματείων Επαγγελματιών, των Συλλόγων Εστίασης και του Επιμελητηρίου της Πέλλας, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή.
Αρχικά ο Βουλευτής εξήγησε στον Υπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών στην Πέλλα. Πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν κρατήσει πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η νέα απαγόρευση των λαϊκών αγορών πήγε πίσω τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες μία ακόμα εβδομάδα. Επιπροσθέτως, πολλοί εξ αυτών δραστηριοποιούνται και σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες επίσης εφαρμόζονται ειδικά περιοριστικά μέτρα.
Με την ευκαιρία της συνάντησης τους ο Λάκης Βασιλειάδης ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για τις ενέργειές του αναφορικά με την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, με την επαναφορά του μέτρου του 50%. Είναι μια εξέλιξη που δίνει οξυγόνο στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, ωστόσο η αναμενόμενη εφαρμογή του τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, επιβαρύνει κι άλλο τα εισοδήματά τους. Όπως τόνισε ο Βουλευτής, είναι ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους να στηριχθούν.
Αναφορικά με την εστίαση, ο Λάκης Βασιλειάδης παρουσίασε στον Υπουργό, για μια ακόμη φορά, την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες του κλάδου. Η παρατεταμένη εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου και τα ειδικά υγειονομικά μέτρα έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Τόνισε ότι, αν και οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων και τα προγράμματα χαμηλότοκου δανεισμού λειτουργούν ανακουφιστικά και δίνουν παράταση ζωής στις επιχειρήσεις, δεν έχουν τη δυναμική εκείνη που χρειάζεται για την επιβίωσή τους.
Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι σε παρόμοια, αν όχι σε δυσμενέστερη, θέση βρίσκονται και τα εμπορικά καταστήματα. Η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία έχει αλλάξει κατά πολύ τις καταναλωτικές ανάγκες και συνήθειες, τη στιγμή που το κλίμα δεν ευνοεί μεγάλες αλλαγές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα.
Το μήνυμα που μετέφερε ο Λάκης Βασιλειάδης στον κ. Γεωργιάδη είναι πως το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων ή κάλυψης υποχρεώσεων-όχι απλώς μετάθεσης στο μέλλον. Υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε, με αναπτυξιακό χαρακτήρα πάντα, όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ. Η οικονομία χρειάζεται μια μεγάλη ένεση ρευστότητας.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το Βουλευτή ότι συμμερίζεται τα προβλήματα των κλάδων και πως στόχος είναι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να έχουν μακροπρόθεσμα, αναπτυξιακά οφέλη. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου