Friday, 29 March, 2024

Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Υφ. Εργασίας για ασφαλιστικό και απονομή συντάξεων

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε στο γραφείο του τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου

με τον οποίο και συζητήσαν εκτενώς για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους πολίτες της ΠΕ Πέλλας, με έμφαση στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων του.

Το σημαντικότερο ζήτημα που έθεσε ο Λάκης Βασιλειάδης και αφορά στο σύνολο της επικράτειας είναι βεβαίως η ταχύτητα απονομής νέων συντάξεων. Όπως τον ενημέρωσε ο Υφυπουργός, οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και οι νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων 2 ετών με τη ενοποίηση των πρώην ταμείων κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να εκδίδεται μηνιαίως διπλάσιος αριθμός συντάξεων από ότι οι νέες αιτήσεις. Με τον ρυθμό αυτό σε σύντομο σχετικά διάστημα θα εξαντληθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση επί των ημερών των Κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθουμε σε απονομές εντός εύλογου διαστήματος. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στην ΠΕ Πέλλας το οποίο και έθεσε ο Βουλευτής στον κ. Τσακλόγλου είναι αυτό των εποχιακά απασχολούμενων εργατών σε μεταποιητικές βιομηχανίες (διαλογητήρια, κονσερβοποιεία, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.α.) αγροτικών προϊόντων. Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με τον Παγετό Άνοιξης 2021 έφεραν μείωση στη ζήτησης εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα 100 ένσημα για ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας.Σε προηγούμενη συνάντηση του Λάκη Βασιλειάδη με το Σωματείο Εργατών/Εργατριών Γης Αγροτικών Προϊόντων Κονσερβοποιείων Διαλογητηρίων Ψυγείων Πέλλας στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, οι εκπρόσωποι του έθεσαν αίτημα μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων σε 50 -όπως ίσχυσε εκτάκτως και πέρσι- το οποίο και μετέφερε στον Υφυπουργό.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις που απονέμονται από τον ΟΓΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερες και από συντάξεις ανασφάλιστων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μεταβατική διάταξη για συνταξιοδοτικές παροχές ασφαλισμένων στον ΟΓΑ του Α.99 του Ν.4387 του 2016, το οποίο και ο Βουλευτής ζήτησε να αναθεωρηθεί άμεσα.

Ο Λάκης Βασιλειάδης έθεσε επίσης το θέμα της άδικης διαφοροποίησης μεταξύ εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης μελών οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες και ζήτησα την εξομοίωση των κριτηρίων. Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό την επανεξέταση των ορίων μη απονομής σύνταξης για οφειλές προς τα ταμεία, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία οδήγησαν πολλούς ασφαλισμένους να μην μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και σήμερα να καθυστερούν οι απονομές, με αποτέλεσμα και ο ασφαλισμένος να μην παίρνει χρήματα και η οφειλή προς το δημόσιο να παραμένει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου