Saturday, 20 April, 2024

Συνάντηση Σταμενίτη με τον Υφ. Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις εστίασης στον τουρισμό

Με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη συναντήθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός. Κεντρικό θέμα αποτέλεσε το ζήτημα της αδυναμίας ένταξης  επιχειρήσεων εστίασης, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, στη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών»
Όπως μετέφερε ο Βουλευτής στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον Ειδικό Γραμματέα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον χειμερινό και ιαματικό τουρισμό, και οι οποίες ενώ υπέστησαν τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη δράση. Ο λόγος είναι ότι διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την περίοδο λειτουργίας τους. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελούν ορισμένες επιχειρήσεις στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Έδεσσας αλλά και στο Λουτράκι Αλμωπίας.
Το πρόβλημα που ανακύπτει με τη συγκεκριμένη κατηγορία των επιχειρήσεων είναι ότι για το 2020 οι επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (περίοδος πριν την εκδήλωση της πανδημίας) με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση τζίρου σε σχέση με το 2019. Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως είναι γνωστό, οι βασικοί μήνες δραστηριότητας αυτών των επιχειρήσεων είναι οι δυο πρώτοι του έτους. Συνεπώς, το 2019 και το 2020 δεν παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις που να φτάνουν σε ποσοστό 30%.
Ωστόσο, η εστίαση σε όλη την επικράτεια παρέμεινε κλειστή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021. Συνεπώς, ο μεγαλύτερος όγκος της ζημίας για αυτές τις επιχειρήσεις προκλήθηκε τους 2 πρώτους μήνες του 2021, οπότε και φαίνεται η κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. Επομένως, η προϋπόθεση της μείωσης του 30% με περίοδο αναφοράς το 2019 σε σχέση με το 2020 δημιουργεί κωλύματα στην ένταξη και στερεί από τις εν λόγω επιχειρήσεις ένα σημαντικό κεφάλαιο επανεκκίνησης, που προσφέρει η δράση στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης.
Αντίστοιχα ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις εκείνες που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτή τη φορά ως προς το χρόνο έναρξης τους και την εκκίνηση εισροών, καθώς επίσης και επιχειρήσεων με νομικό καθεστώς, όπως οι κοινοπραξίες, που δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Τσακίρης ενημέρωσε το Βουλευτή, ότι κατανοεί τα προαναφερόμενα προβλήματα, για τα οποία το Υπουργείο έχει γνώση, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί λύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου