Tuesday, 23 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνάντηση της Θ.Τζάκρη με την διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ  και τον ανάδοχο του έργου κτηματογράφησης των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας

Συνάντηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κτηματογράφησης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη με την διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ (Κτηματολόγιο) την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΚΧΑ ΑΕ η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Χριστίνα Κλωνάρη, ο Γενικός Διευθυντής κ. Άκης Μαρκάτος και υπηρεσιακά στελέχη της εταιρείας, ενώ συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας «Κτηματογνώμων ΙΙ» η οποία έχει αναλάβει το έργο της κτηματογράφησης στους Δήμους Πέλλας και Σκύδρας κκ. Β. Τσίγκας, Δ. Τσιβίκης και Ε. Σταμπουλόγλου.

Η Υφυπουργός εξέθεσε στη διοίκηση και στα στελέχη τα ειδικά προβλήματα της περιοχής που λειτουργούν αποτρεπτικά για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης, τόσο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Π. Ε. Πέλλας, όσο και στις περιοχές των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας που θα ξεκινήσει σύντομα η συλλογή δηλώσεων κτηματογράφησης.

Ειδικά για τους Δήμους Πέλλας και Σκύδρας, όπου προγραμματίζεται η έναρξη της κτηματογράφησης εντός του 2016 και έχει οριστεί ως ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία «Κτηματογνώμων ΙΙ» από τον Ιούνιο, η κ. Τζάκρη ζήτησε τη συνδρομή της διοίκησης της ΕΚΧΑ ΑΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ενοικίαση χώρων για να στεγαστούν τα γραφεία κτηματογράφησης Πέλλας και Σκύδρας και να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων το συντομότερο δυνατό. Από πλευράς ΕΚΧΑ ΑΕ έγινε γνωστό ότι οι διαδικασίες για τα γραφεία κτηματογράφησης θα ολοκληρωθούν στις αρχές του χρόνου και προγραμματίζουν έναρξη της συλλογής των δηλώσεων στις 17 Φεβρουαρίου 2016. Μέχρι τότε η ΕΚΧΑ ΑΕ θα έχει προχωρήσει τα ζητήματα και αμέσως μετά θα διεξάγει ενημερωτικές ημερίδες στην περιοχή.

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τις δηλώσεις στις παλαιές μακεδονικές γαίες όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Η διοίκηση και τα στελέχη της ΕΚΧΑ ΑΕ δεσμεύθηκαν ότι οι δηλώσεις, ιδίως με βάση τη χρησικτησία, θα γίνονται δεκτές με σωρεία δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί σε ανύποπτο χρόνο και όχι μόνο με αποφάσεις δικαστηρίων ή δηλώσεις αποδοχής κληρονομίας. Τέτοια έγγραφα είναι παλαιές δηλώσεις Ε9, πράξεις αναγνώρισης ορίων, αποδεικτικά υδροδοτήσεων και ηλεκτροδοτήσεων ακινήτων, αγροτικές και άλλες επιδοτήσεις, με το σκεπτικό ότι για την ΕΚΧΑ ΑΕ η παρέλευση 20ετίας από την αρχική χρήση ακινήτου δεν είναι ο κυρίαρχος όρος για τη δήλωση δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Η κ. Τζάκρη έθεσε επίσης το ζήτημα των δηλώσεων δικαιωμάτων σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως συμβαίνει με δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κερασιών, ροδακινιών κ.λπ. στην Π. Ε. Πέλλας και ζήτησε από την ΕΚΧΑ ΑΕ να προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση Δασών του εποπτεύοντος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ενεργοποιηθούν ρυθμίσεις του νόμου 4280/2013 για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ κάλεσε τους κατοίκους του Νομού Πέλλας να προχωρήσουν σε δηλώσεις των δικαιωμάτων τους μετά την έναρξη της προθεσμίας σε κάθε περίπτωση, να εντοπίσουν γεωχωρικά το ακίνητό τους και να καταθέσουν όποια δικαιολογητικά διαθέτουν.

Συνάντηση της Θ.Τζάκρη με την διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ  και τον ανάδοχο του έργου κτηματογράφησης των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου