Friday, 19 April, 2024

Συνέντευξη με τον πρώην δήμαρχο Έδεσσας, Γιάννη Σόντρα: «Απουσιάζει η συγκροτημένη, ουσιαστική παρουσία της παράταξης μας»

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον πρώην δήμαρχο Έδεσσας, Γιάννη Σόντρα

Ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, ένα χρόνο μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, αποφάσισε να μιλήσει για τον λόγο που δεν συμμετείχε σε αυτές, αλλά και για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2023…

Αναφέρεται επίσης στον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Τσεπκεντζή και λέει ” ΝΑΙ” στην κατασκευή του έργου στον μεγάλο ποταμοβραχίονα της Έδεσσας!

Ακολουθεί η αποκλειστική συνέντευξη:

Με το χέρι στην καρδιά θα ήθελα να μας πείτε, αν η απόφασή σας για τη μη συμμετοχή στις εκλογές του 2019, σας δημιουργεί έντονα συναισθήματα ακόμη και τώρα;

Αν και μετά από 26 χρόνια στα κοινά της πόλης, θα ήταν λογικό η αποκοπή μου από τις διαδικασίες να με επηρεάσει αρνητικά, εν τούτοις κάτι τέτοιο δε συνέβη. Προφανώς και το ενδιαφέρον μου παραμένει αμείωτο, όμως όντας σε απόσταση από την καθημερινή τριβή έχω τη δυνατότητα πλέον, να εστιάζω με πιο καθαρή ματιά στα σημαντικά ζητήματα του τόπου και αυτό είναι το σημαντικότερο στην παρούσα φάση.

ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ;

Υπήρχε κάποιο παρασκήνιο που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Παρασκήνιο όχι. Επικράτησε η λογική στο συναίσθημα και όντας πολιτικό όν, δεν θέλησα με την παρουσία μου στην εκλογική αναμέτρηση να συμβάλλω στη διάσπαση του ¨προοδευτικού μετώπου¨ του Δήμου μας. Υπήρχαν σοβαρές φωνές με επιχειρήματα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τελικά και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαδοχικά θετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα, αποφασίσαμε με τους στενούς συνεργάτες να απέχουμε από τις εκλογές.

Πέρασε ένα έτος από τότε. Με την εμπειρία που διαθέτετε, θα ήθελα την κρίση σας απέναντι στη λειτουργία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή τη χρονιά;

Είναι αλήθεια ότι είναι πρωτόγνωρο το περιβάλλον διοίκησης του Δήμου και η παραταξιακή ισορροπία του Δημοτικού Συμβουλίου δε βοηθά στην κατεύθυνση αυτή. Η έλλειψη διοικητικής πλειοψηφίας, επανειλημμένα έχει εκθέσει σε ανώριμες και συγχωρείστε μου την έκφραση, καιροσκοπικές επιλογές τις παρατάξεις, όταν σε τόσο σοβαρές διαδικασίες το ζητούμενο είναι η σύνθεση απόψεων και ο παραγκωνισμός του κακώς εννοούμενου παραταξιακού κέρδους, προς όφελος του Δήμου.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος σε ανούσιους διαξιφισμούς και δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο βηματισμός για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Δήμαρχο τον γνωρίσατε 9 χρόνια. Πως θα τον χαρακτηρίζατε πολιτικά;

Δεν νομίζω ότι η προσωπική μου κρίση έχει να προσφέρει κάτι στον δημόσιο διάλογο, καθώς η κοινωνία μας, σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις εμπιστεύτηκαν αυτόν και τους συνεργάτες του, που σημαίνει ότι κάτι κάνει καλά ή εκπροσωπεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα συμφέροντά τους.

Γιάννης Τσεπκεντζής. Κάποτε Δημοτικός σας Σύμβουλος και τώρα επικεφαλής της Αντιπολίτευσης. Υπάρχει διαφορά από τότε στο τώρα;

Ο κ. Τσεπκεντζής ήταν και παραμένει μια προσωπικότητα πολυσχιδής, με ποικίλα ενδιαφέροντα και αγάπη για τον τόπο. Την περίοδο που ήταν στέλεχος της παράταξης θεωρώ ότι αποκόμισε εμπειρίες και εφόδια τα οποία τον βοήθησαν και πιστεύω ότι θα τον βοηθήσουν και στο μέλλον, ανεξάρτητα από την προσωπική στρατηγική και τις θεμιτές του φιλοδοξίες.

Το 2009 αρνηθήκατε μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Πιστεύετε ότι κάνατε λάθος;

Το 2009 αρνήθηκα τη συμμετοχή και τη σίγουρη εκλογή μου-όπως από πολλούς έχει ειπωθεί -με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, τόσο για οικογενειακούς όσο και για λόγους έντονης επιθυμίας να ολοκληρώσω τον σχεδιασμό της αναμόρφωσης της πόλης και του Δήμου εν όψει της πρόκλησης των συνενώσεων Δήμων  που έφερε στην τοπική Αυτοδιοίκηση ο νέος νόμος ¨Καλλικράτης¨. Εκ του αποτελέσματος, εύκολα κάποιος θα έλεγε ότι έκανα λάθος εκτίμηση, όμως έστω και έτσι οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι  η παρουσία μου στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και την ομαλότερη μετάβαση του Δήμου, στη νέα εποχή. Ψύχραιμα και με σύνεση θεωρώ ότι συμβάλαμε και σε μεγάλο βαθμό, επιβάλαμε την αναγκαία σύγκλιση και συναίνεση στην συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του ΔΣ προς όφελος του Δήμου και των πολιτών.

Το 2014, λέγεται ότι κάποιοι συνεργάτες σας, ζήτησαν να αποχωρήσετε από την ηγεσία της παράταξης. Αν είναι αλήθεια, γιατί δεν τους καταγγείλατε δημόσια;

Είναι αλήθεια ότι η εκλογική αναμέτρηση του 2014 έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπου τόσο ανάμεσα στα στελέχη όσο και μεταξύ των φίλων της παράταξης, αναπτύχθηκε ένας έντονος προβληματισμός για την αναγκαιότητα συμμετοχής της, αλλά και με ποιόν επικεφαλής, στις επικείμενες εκλογές. Η απόφαση ήταν τρομακτικά δύσκολη, σχεδόν όση και η μοναξιά που βίωσα εκείνη τη περίοδο, για αυτό καταθέτω και σήμερα τον σεβασμό και την εκτίμησή μου, σε όλους τους φίλους που πλαισίωσαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης και μαζί δώσαμε τον αγώνα της επιβίωσής της, σε κλίμα ασύλληπτης λασπολογίας. Όσοι δεν άντεξαν ή είχαν άλλα κατά νου, αποχώρησαν επιλέγοντας την αποστασιοποίηση ή στελέχωσαν άλλα ψηφοδέλτια.

Όντας μια μικρή κοινωνία όπου τα πάντα είναι φανερά σε όλους, δεν είχα κανένα λόγο για καταγγελίες αφού με τον τρόπο αυτό, αφ΄ενός θα υποτιμούσα τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας, κυρίως όμως θα δημιουργούσα διχαστικό κλίμα που δεν θα βοηθούσε κανέναν, πολύ περισσότερο τον τόπο.

ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟΥ…

Μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω… Μήπως βρίσκεστε σε περίοδο ανασύνταξης κι σας δούμε το 2023 να διεκδικείτε και πάλι τον Δήμο Έδεσσας;

Όπως έχω πει, είμαι ενεργός πολίτης με άποψη και με το απαραίτητο θάρρος έκφρασης της γνώμης μου, ακόμα και σε μη αρεστά θέματα, καθώς από μικρός έμαθα να υπηρετώ αρχές και αξίες και να πορεύομαι με γνώμονα αυτές. Για όσους με ξέρουν καλά, η ερώτησή σας μάλλον παραβιάζει ανοιχτές θύρες…

ΧΑΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΟΜΩΣ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!

Με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αυτοδιοίκηση της Έδεσσας πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον για τον δήμο;

Πάντα υπάρχει μέλλον. Αλίμονο αν μπούμε στο ¨τρυπάκι¨ του πεσιμισμού. Υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις εκείνες, στις οποίες μπορεί να στηριχθεί ο τόπος. Ναι… χάθηκε ο προσανατολισμός μας, υποκύψαμε στις άναρχες σειρήνες του εύκολου κέρδους, συναλλαχτήκαμε με ότι ¨φτηνότερο¨ υπάρχει, χάσαμε τη ταυτότητά μας, χάσαμε την ψυχή μας… αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά; Στη μακραίωνη ιστορία του τόπου, όλα αυτά έχουν ξανασυμβεί. Σήμερα με προσωπική και συλλογική υπέρβαση, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας, καλούμαστε να τον πάμε μακρύτερα στον χρόνο.

Πιστεύετε ότι λείπετε από αυτή τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Πιστεύω ότι ¨ουδείς αναντικατάστατος¨. Παρ΄όλα αυτά όμως και μολονότι για λόγους δεοντολογίας δεν θα έπρεπε να απαντήσω στο ερώτημά σας, εν τούτοις, πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, απουσιάζει η συγκροτημένη, σοβαρή και ουσιαστική παρουσία της παράταξης μας.

«ΝΑΙ» ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΒΡΑΧΙΟΝΑ

Ποιά είναι η δική σας γνώμη σε ότι αφορά τα έργα στο μεγάλο ποταμοβραχίονα. Πρέπει να γίνουν ή όχι;

Φυσικά και πρέπει να υλοποιηθούν. Μετά από 60 και πλέον χρόνια, τα τεχνικά έργα διαχείρισης των νερών της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Έδεσσας χρειάζονται άμεσα εκτεταμένες επισκευές, καθώς η ΔΕΗ την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη συντήρησή τους, με αποτέλεσμα η βλάστηση, ο χρόνος και οι διακυμάνσεις της παροχής να υπονομεύσουν τα πλαϊνά αντιστηρίγματα της κοίτης ¨ζαρζανέτια¨ και λιθοδομές και να παρατηρούνται εκτεταμένες καθιζήσεις των παρόχθιων δρόμων που συμπαρασύρουν πεζοδρομία, υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, μειώνοντας δραματικά την υδραυλική ικανότητα του ποταμού.

Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα ορατή από όλους μας, όμως εκείνο το οποίο δεν είναι γνωστό, είναι το γεγονός ότι η πόλη ακόμα και με αυτές τις βελτιώσεις, δεν θα έχει αποσοβήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο, αφού σύμφωνα με τις υδραυλικές μελέτες που συνέταξε ο Δήμος επί των ημερών μας, διαχειριστικά υπολειπόμαστε κατά 30 m3/ sec από την πλημμυρική αιχμή της υδρολογικής λεκάνης. Επομένως, όχι μόνον είναι αναγκαιότητα η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, αλλά και η εκτέλεση σειράς άλλων έργων (φράγματα, διευθετήσεις κοιτών και έργα ορεινής υδρονομίας), ώστε να δοθεί στους υπεύθυνους διαχειριστές του υδρολογικού συστήματος, ο κρίσιμος χρόνος για την ομαλοποίηση της πλημμυρικής καμπύλης αιχμής και την προστασία της πόλης.

Από τον Σίμο Σλατίνη

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου